‘Niet alleen ik, maar ook mijn omgeving vindt het brandweerwerk belangrijk’

30 maart 2022
Door regio: Drenthe

Het woord is aan Marcel ten Brinke, sinds 1 januari 2020 is hij aangesloten bij de brandweerpost. In oktober 2020 is hij gestart met de opleiding tot Manschap A. ‘Een opleiding die niet vanzelf gaat, maar zéker de moeite waard is’.

Wanneer en hoe heb je de keuze gemaakt om je aan te melden als vrijwilliger?
‘Tot het moment dat ik in 2007 in Veenhuizen kwam wonen, wist ik van het bestaan van de vrijwillige brandweer in het dorp niet af. Eigenlijk was ik in de veronderstelling dat de brandweer altijd beroeps was, maar niets bleek minder waar. In Nederland is 80% van de brandweermensen vrijwilliger. Na een aantal keren persoonlijk te zijn benaderd eens te komen kennismaken met de taak en team, besloot ik in november 2020 een avond te gaan kijken tijdens een oefening. ‘Sindsdien ben ik ‘een van hen’, vertelt Ten Brinke enthousiast. ‘Het voelt goed om samen iets kunnen betekenen voor een ander’.

Zijn je ‘normale’ bezigheden goed te combineren met het brandweerwerk?
Marcel werkt als onderhouds- en storingsmonteur van klimaatinstallaties voor Engie, op de locatie van Douwe Egberts in Joure. Wanneer hij na een uitruk eens wat later bij de koffieautomaat op het werk verschijnt is dat niet erg want net als zijn gezin, steunt ook zijn werkgever zijn werkzaamheden als brandweervrijwilliger. ‘Je omgeving moet achter je besluit staan om brandweervrijwilliger te worden’, legt Ten Brinke uit, ‘want het werk van een hulpverlener laat zich eenmaal niet plannen. Wanneer de pieper gaat laat je soms letterlijk alles uit je handen vallen om je naar de kazerne te begeven. Het helpt wanneer je omgeving daar begrip voor heeft. Als er ’s nachts of ’s ochtends vroeg een inzet is geweest kan ik later beginnen op mijn werk, of mijn rust nemen.’ vertelt Marcel verder, ‘Dat is fijn en geeft aan dat niet alleen ik, maar ook mijn omgeving het brandweerwerk belangrijk vindt.’

Wat zou je anderen willen meegeven over het brandweerwerk en de functie als vrijwilliger? 
Over wat de brandweer voor hem betekent en wat het hem oplevert is Ten Brinke duidelijk: ‘Het uitrukken, het met het team klaren van de klus, ongeacht de opdracht maakt de band van de postleden onderling bijzonder. Het samenwerken onder vaak goede, maar soms ook minder goede omstandigheden zorgt voor een hechte band, ’En het mooie is,’ gaat Ten Brinke verder, ‘dat elk nieuw postlid vanaf het begin mee kan naar een melding want er is altijd iets dat je kunt doen. Je leert van wat je ziet, doet kennis en ervaring op en er zijn altijd hand en spandiensten te verrichten. Vanaf het eerste moment maak je onderdeel uit van het team en dat is nergens zo vanzelfsprekend als bij de brandweer’, is Marcels ervaring. ‘Je krijgt de ruimte jezelf te ontwikkelen en ‘in het vak te groeien’. Ieder persoon heeft zijn eigen talenten en krijgt de kans die in te zetten. Als ik dit vooraf had geweten had ik me veel eerder aangemeld.’

Brandweer Veenhuizen zoekt collega’s. Betrokken mannen en vrouwen die wonen of werken in Veenhuizen en die optreden bij incidenten, als dat nodig is. Ben je benieuwd naar wat het brandweervak inhoudt en of het iets voor jou is? Kom kijken, kom kennismaken!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box