Mestteam als specialisme: veel geduld en voldoening

03 oktober 2023
Door regio: Groningen

Hoe haal je een koe uit een mestput? Daarvoor heeft de brandweer gespecialiseerde ‘mestteams’. Met behulp van een veetakel en heel veel geduld bevrijdt zo’n team koeien, paarden en andere dieren uit hun benarde positie. En dat geeft de betrokken brandweermensen veel voldoening. “Als je urenlang bezig bent met een redding en je krijgt een dier er toch uit, dat is mooi.”

Drie brandweerposten in onze provincie hebben zo’n specialisme: Grootegast, Middelstum en Oude Pekela. Vaak is het een klus waar veel geduld voor nodig is, vertelt bevelvoerder Robert Swijghuizen van Brandweer Middelstum. “Laatst zijn we bijvoorbeeld zes uur bezig geweest om een koe uit een mestput in Garnwerd te halen. Het is belangrijk om eerst een goede verkenning te doen, waarbij de eigen veiligheid voorop staat. Er kunnen namelijk giftige mestgassen op zo’n plek hangen. Daarom dragen we altijd ademlucht tijdens zulke inzetten.”

Mestpak en schotten

Als duidelijk is waar een dier zich precies bevindt maakt de ploeg een plan van aanpak. “Twee mensen trekken een mestpak aan en gaan in de put. We zorgen dan dat het dier naar een opening gaat waar we erbij kunnen. Bijvoorbeeld een plek waar geen rooster zit of waar hij erdoorheen is gezakt. We gebruiken onder meer speciale schotten om te zorgen dat het dier naar de juiste plek beweegt. Vervolgens bevestigen we banden of touwen om het dier en kunnen we hem omhoog hijsen. Daarvoor gebruiken we vaak een kraan of materiaal van de boer, en als daar geen ruimte voor is de veetakel.”

Vaak zijn het langere inzetten doordat een redding eerst een paar keer mislukt, er van personeel moet worden gewisseld of er nieuwe ademlucht moet komen. “Het is dus niet ‘even’ met de veetakel weg”, lacht Robert.

Brandweer Middelstum redt samen met Brandweer Winsum twee pinken uit een mestkelder in Garnwerd.

Snelle redding

Een uitzondering was een inzet in juni, waarbij een pasgeboren kalfje in Stedum in een gierput was gevallen. “Die stond tot zijn neus in de mest. Als we een kwartier later waren geweest, dan was hij waarschijnlijk verdronken. Toen we ter plaatse kwamen werd dan ook al snel duidelijk dat er razendsnel gehandeld moest worden. En dat lukte ook. Iedereen wist precies wat hij moest doen, want we hebben veel geoefend. In dit geval hebben we de veetakel niet gebruikt, omdat een collega in mestpak in de put kon afdalen via een ladder en het kalfje zo kon pakken.”

Sinds ongeveer anderhalf jaar heeft Brandweer Middelstum dit specialisme erbij en het geeft de ploeg veel voldoening om zo dieren te kunnen redden. “Ook merken we dat de boer vaak heel blij is. Daar doe je het wel voor. Als je urenlang bezig bent en je krijgt een dier er veilig uit, dat is mooi.”

In de aanhangwagen van een mestteam zit onder meer een veetakel, paardenbroek, heupklem voor koeien, halsters en kunststof platen. Ook hoort er een speciaal mestpak bij de uitrusting, waar de ademluchtapparatuur in past.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box