In gesprek met boeren over stalbranden

21 april 2024
Door regio: Zaanstreek-Waterland

Een stalbrand heeft niet alleen veel impact op mens en dier, maar ook op het bedrijf en de omgeving. Afgelopen najaar waren er helaas twee stalbranden in onze regio (Noord- en Zuidoost Beemster). Vanuit de gemeente Purmerend werd daarom de vraag aan de veiligheidsregio gesteld om hier vanuit Brandveilig Leven aandacht aan te besteden.

Na een zorgvuldige voorbereiding met o.a. één van de getroffen boeren (lid van de veeteeltstudieclub Beemster), het LTO (Land- en Tuinbouworganisatie) en de gemeente hebben we afgelopen week een presentatie gehouden voor zo’n 20 boeren uit de regio.

Wat kunnen boeren zelf doen om stalbrand te voorkomen en wat kunnen zij verwachten van de brandweer? Wat zijn eigenlijk de belangrijkste risico’s en hoe kun je deze minimaliseren? We gingen onder andere in gesprek over de installatie en het onderhoud van zonnepanelen. En: herken je dingen in je eigen werk op de boerderij en waar zie je zelf de grootste risico’s? Na afloop werd er nog druk nagepraat over de eyeopeners waarmee de boeren de brandveiligheid op hun eigen bedrijf verder kunnen verbeteren.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box