Grote brandweeroefening Delfzijl: “We bestrijden een incident samen, met hetzelfde doel”

21 juni 2023
Door regio: Groningen

Brand in een kraakpand in het centrum van Delfzijl, twee mannen met een vuurwapen en meerdere vermisten. Tegelijkertijd gebeurt er ook nog een groot ongeluk met diverse gewonden als gevolg én zijn er agressieve omstanders. Het is een uitdagend scenario dat de Groningse hulpdiensten woensdagavond 21 juni voorgeschoteld krijgen. “Zo kunnen we optimaal oefenen.”

Het is druk aan de Oude Schans in Delfzijl. Naast de aanwezige hulpverleners met de bijbehorende voertuigen komen ook veel inwoners een kijkje nemen bij de grote oefening waaraan meerdere partijen meedoen: brandweer, politie, ambulancedienst, Meldkamer Noord-Nederland, verkeersregelaars en de gemeente Eemsdelta. Eén van de belangrijkste doelen van de oefening is dan ook om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten te versterken, vertelt Simon Aardema van Veiligheidsregio Groningen. “Tijdens een groot incident gebeurt er veel tegelijkertijd. Dan moet je elkaar als hulpdiensten snel weten te vinden en dezelfde taal spreken.”

Realistisch scenario

Het gebeurt niet vaak dat zo’n grote oefening in het centrum van een stad plaatsvindt, maar daar is deze keer bewust voor gekozen, vertelt Simon. “We wilden de oefening zo realistisch mogelijk maken, en het is natuurlijk goed mogelijk dat er brand uitbreekt of dat er een ongeluk plaatsvindt in het centrum van Delfzijl. Daarnaast vinden we het mooi om aan de inwoners van Delfzijl te laten zien wat de hulpdiensten doen. We zijn trots op wat we doen en staan midden in de samenleving.”

Tijdens de oefening stonden twee van de vier basistaken van de brandweer centraal: brandbestrijding en technische hulpverlening. Aan Brandweer Delfzijl en Brandweer Wagenborgen de uitdaging om zo goed mogelijk in te spelen op de gebeurtenissen. Simon: “We hebben het scenario bewust complex gemaakt. Er gebeurde veel tegelijkertijd. De manschappen en de bevelvoerders moeten dan prioriteiten stellen: wat doe ik eerst en wat later? Daarnaast liep de oefening door tot aan de hogere commandovoering, want de incidenten werden zo groot dat er moest worden opgeschaald naar GRIP 1.”

Verpleegkundige in opleiding Roy Tammenga, van Ambulancezorg Groningen, kijkt positief terug op de avond. “Het was een intensieve oefening met meerdere slachtoffers met extreme verwondingen, waaronder een schotwond. Het was nuttig om zo’n medische situatie eens te trainen, want dat gebeurt natuurlijk zelden. Daarnaast is het voor ons als ambulance altijd belangrijk om te weten wanneer een situatie veilig is. Die informatie moeten we krijgen van de brandweer of politie, maar dat kan lastig zijn tijdens een intensief incident. Het was heel nuttig om die samenwerking eens in de praktijk na te bootsen, onder hoge druk.”

Geen wij/zij-verhaal

Ook voor de politie was een actieve rol weggelegd tijdens de oefening. Meinie Boneschansker is oefenleider vanuit de politie en dacht mee over het scenario. “Deze oefening was een mooie uitdaging voor onze collega’s. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je je eigen veiligheid waarborgt als je tegenover mensen met een vuurwapen komt te staan, als je zelf alleen een wapenstok hebt? In dit geval ging het namelijk om samengestelde eenheden van surveillanten, studenten en hoofdagenten. En hoe werk je in zo’n situatie samen met de brandweer? Want die brand moet tegelijkertijd ook geblust worden.”

Naast het oefenen van de eigen processen is ook het beoefenen van de samenwerking met de andere hulpdiensten voor de politie belangrijk. Meinie: “Ik zeg altijd: in tijden van vrede moet je kennismaken, zodat je in tijden van oorlog kunt handelen. Als je elkaar al kent, en je kunt iemand zo op de schouder tikken, dan werk je veel sneller samen dan als je geen idee hebt wie de ander is. Ook is het goed om elkaars processen beter te leren kennen, zodat we elkaar kunnen ondersteunen. Want het is geen wij/zij-verhaal: we bestrijden een incident samen, met hetzelfde doel.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box