Gezamenlijke oefening Brandweer Groningen en Crematorium Stilleweer: “Belangrijk om van elkaar te leren”

26 januari 2024
Door regio: Groningen

Wat doe je als brandweer als er brand uitbreekt in een crematorium? En hoe verloopt de samenwerking met de bhv? Deze vragen stonden centraal tijdens een gezamenlijke oefening van Brandweer Groningen en Crematorium Stilleweer.

Als onderdeel van de oefening werd in scene gezet dat er een defect was in een verbrandingsoven

Een crematorium is alles behalve een alledaagse plek, zo ook voor de brandweer. Het is daarom goed om eens op zo’n locatie te oefenen. Het is namelijk een plek waar specifieke aandachtspunten en gevoeligheden gelden als er iets gebeurt. “Het is fijn dat de brandweer aandacht heeft voor zo’n locatie”, vertelt locatiemanager Patricia Schoonhoven.

“Er kan brand uitbreken tijdens een auladienst. Dan is er een kist met een overledene aanwezig en zijn er gasten. Het is vaak emotioneel beladen. Het is een unieke situatie waarbij alle partijen goed moeten weten wat ze wel en niet moeten doen. Ik vind het onze plicht om op dergelijke situaties goed voorbereid te zijn. Deze oefening was voor ons een lang gekoesterde wens. Heel mooi dat het nu is gelukt.”

Afscheid nemen kan maar één keer

Het crematorium in Stilleweer voldoet aan alle eisen op het gebied van brandveiligheid en de medewerkers zijn erin getraind om kleine incidenten in eerste instantie zelf op te lossen. Schoonhoven: “Het gebouw is bijvoorbeeld verdeeld in compartimenten, waardoor er tijdens een brand meer tijd is om te ontruimen en zaken te regelen. Ons uitgangspunt is namelijk: afscheid nemen kan maar één keer. Maar als het nodig is bellen we de brandweer en gaan we over tot ontruiming.”

Deur van de oven moet dicht

Tijdens de oefening komen verschillende zaken aan bod. Zoals een defect in een verbrandingsoven, waardoor de deur niet meer goed dichtgaat. De operator van de oven heeft een hoofdwond en is onwel geworden. Tegelijkertijd is er een herdenkingsdienst aan de gang waarbij ongeveer vijftig gasten aanwezig zijn. De twee belangrijkste actiepunten zijn dan het onder controle krijgen van de brand en het ontruimen van het pand, vertelt oefenleider Jan Fekkes van Brandweer Groningen. “De medewerkers van het crematorium zijn de experts als het gaat om het gebouw en de ovens, dus het is voor ons als brandweer van belang om van die kennis gebruik te maken en die samenwerking goed op te zoeken.”

Fekkes: “We wisten al dat je een brand in een verbrandingsoven niet kunt blussen, want dan ontstaat er stoomvorming en kunnen de stenen breken. In plaats daarvan is het belangrijk om de deur van de oven dicht te doen en zo te zorgen dat er geen zuurstof meer bij komt. Deze oefening heeft gezorgd voor extra bewustwording op dat gebied.”

Soepele communicatie

De oefening leverde voor beide partijen leerpunten op en is daarmee geslaagd. Schoonhoven: “Voor ons is het vooral van belang om medewerkers alert te maken en kennis uit te wisselen. Als je elkaar en elkaars processen kent, volg je tijdens een incident makkelijker een duidelijk stappenplan. Ook verloopt de communicatie dan soepeler. De samenwerking krijgt zeker een vervolg: volgend jaar geeft de brandweer een sessie over de gevaren van brand. Mooi om op deze manier twee vakgebieden bij elkaar te brengen.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box