Geslaagde 1 april voor Waterlandse brandweerposten

05 april 2023
Door regio: Zaanstreek-Waterland

Vier posten uit Waterland winnen een prijs bij brandweerwedstrijden

Afgelopen zaterdag deden enkele brandweerposten uit onze regio mee aan brandweerwedstrijden van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). Ze werden dit keer in samenwerking met brandweerpost Nederhorst den Berg georganiseerd.

Brandbestrijdingsklasse en 112-klasse

De brandweerposten speelden de brandbestrijdingsklasse en de 112-klasse. Waar je in de brandbestrijdingsklasse weet dat het gaat om het bestrijden van brand, komen in de 112-klasse alle facetten van het brandweervak voorbij. Denk aan hulpverlening bij auto-ongelukken of andere typen ongevallen.

Waterlandse victorie

De einduitslag van de 112-klasse deed denken aan een derby van Waterlandse brandweerposten. Brandweerpost Marken ging ervandoor met de 1e prijs. Brandweerpost Landsmeer werd 2e en brandweerpost Kwadijk won de 3e prijs. Ook in de brandbestrijdingsklasse viel onze regio in de prijzen. Brandweerpost Broek in Waterland eindigde namelijk op de 2e plaats.

De vier brandweerposten (Marken, Landsmeer, Kwadijk en Broek in Waterland) zijn door de prestaties door naar de volgende ronde. Deze vindt plaats op zaterdag 13 mei op verschillende locaties door het land. Uiteindelijk wordt in september de landelijke finale gespeeld. Maar voordat dat zo ver is, moeten de brandweerposten nog enkele rondes ‘overleven’.

Uitdagende scenario’s

Praktijksituaties worden zo realistisch mogelijk nagebootst. In de brandbestrijdingsklasse werd er een brand in een betonvlechtersbedrijf geënsceneerd. Een slachtoffer moest uit het pand worden gered. De deelnemende brandweerploegen werden uitgedaagd om dit zo effectief en veilig mogelijk te doen.

Voor de brandweerposten in de 112-klasse werd er een ongeval met een hijskraan nagespeeld. Het contragewicht van de hijskraan was naar beneden gevallen en op een medewerker terechtgekomen. De brandweerploegen moesten vervolgens aan de slag om een gewicht van 10 ton van de benen van het slachtoffer (pop) te verwijderen.

Waarom brandweerwedstrijden?

De ABWC-brandweerwedstrijden worden georganiseerd om de operationele kennis en kunde van brandweermensen te testen. Er worden uitdagende maar realistische scenario’s neergezet. Hulpdiensten als politie, ambulance en (lotus)slachtoffers nemen ook deel aan de oefening.

Tijdens de wedstrijden worden de deelnemers beoordeeld door vakbekwame waarnemers uit het hele land. De waarnemers geven direct na de deelname persoonlijke feedback aan iedere individuele deelnemer. Deze opgedane kennis en ervaring nemen de deelnemers vervolgens mee in de praktijk.

Brandweervrijwilligers

Veel brandweerposten in de regio Zaanstreek-Waterland bestaan volledig uit vrijwilligers. Ben jij geïnteresseerd in het werk van de vrijwillige brandweer? Klik dan hier voor meer informatie.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box