Door de hele provincie Groningen ging het in de meeste gevallen om buitenbranden. Het aantal meldingen is vergelijkbaar met afgelopen jaar. Brand in de spouwmuur van een woning in Hoogezand zorgde ervoor dat de brandweer sloop- en breekwerkzaamheden moest uitvoeren. Door een snelle inzet van de ploegen bleef daar de schade beperkt. Daarnaast is in de oudejaarsnacht een windturbine in de buurt van Uithuizen in brand gevlogen. De hoogwerker van Delfzijl werd gealarmeerd, maar kon niets anders dan toekijken. De windturbine is veilig gesteld en heeft men gecontroleerd laten uitbranden.
Wij hebben in de oudejaarsnacht ons werk goed kunnen doen omdat de politie in sommige gevallen zorgde voor de veiligheid van het brandweerpersoneel. De brandweerlieden uit de provincie hebben zich, mede door politie-inzet, in de meeste gevallen niet bedreigd gevoeld.
Als een buitenbrand klein is en geen overlast veroorzaakt, kiest de brandweer ervoor om het brandje niet te blussen tijdens oud en nieuw. De grootte van een brand, mogelijke schade voor de omgeving en de bereikbaarheid voor de hulpdiensten zijn voor de brandweer redenen om een buitenbrand te blussen. Denk daarbij aan: vliegvuur, schade aan het wegdek of het blokkeren van kruisingen.
Ook dit jaar hebben wij een multi-surveillance team (MST) ingezet in de stad Groningen. In het MST zit een collega van brandweer en politie. Zij rijden meldingen van buitenbranden langs en bepalen samen de ernst van de brand. Het MST heeft 25 keer vastgesteld dat de buitenbrand een gevaar voor de omgeving vormde en hebben daarop actie ondernomen.