“Eens per jaar stilstaan bij vrijheid is het minste wat je kunt doen”

04 mei 2022
Door regio: Groningen

Elk jaar op vier mei staan we in ons land stil bij allen die omkwamen sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Traditiegetrouw is ook dit jaar om tien uur een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan de Sontweg in Stad.

Volgens Regionaal commandant Roelf Knoop een belangrijke traditie die het korps graag in ere houdt. “Eens per jaar stilstaan bij vrijheid is het minste wat je kunt doen” legt hij uit.

‘Aan onze gevallen makkers..’

Elk jaar wordt er stilgestaan bij de dood van zeven mannen die nauw betrokken waren bij de brandweer in Groningen in de periode 1940-1945 en door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen:

Jan Duursma;
Gijsbert Noorbergen;
Leendert M. van Noppen;
Johannes Sterk;
Jan de Vries;
Jelte Zuiderhoek en Ares G. Dijkstra.

De herdenking van dit jaar was extra bijzonder omdat de achterneef van Leendert M. van Noppen ook aanwezig was.

Oorlog in Oekraïne

Uiteraard was er tijdens de herdenking ook speciale aandacht voor de situatie van de brandweermannen -en vrouwen (en hun families) in Oekraïne. Knoop: “Net als ziekenhuizen, infrastructuur, burgers, wordt ook de brandweer zwaar geraakt in Oekraïne. Moedwillig, heel bewust worden kazernes in puin geschoten. Daar zullen ongetwijfeld ook collega’s bij geraakt zijn. Misschien wel om het leven gekomen. Zij kunnen onze steun en hulp, hoe beperkt ook, goed gebruiken.”

Stille tocht

Dit jaar loopt een aantal brandweercollega’s ook mee met de traditionele stille tocht van het monument aan de Hereweg naar de Martinikerk waar de Dodenherdenking om 20.00 uur plaatsvindt. Vanwege corona werd deze tocht de voorgaande keren niet gelopen.

Bekijk hier het filmpje van de herdenking van vandaag:

Herdenking Groningen

Herdenking Groningen‘Aan onze gevallen makkers’

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box