Grootscheepse studentenkamers controle in Arnhem

04 augustus 2021
Door regio: Gelderland-Midden

De brandweer gaat samen met de Omgevingsdienst regio Arnhem de kamerverhuur controleren op brandveiligheid, bouwveiligheid en op diverse gezondheidsonderwerpen. Het gaat om ongeveer 450 panden in de stad, waarvoor de gemeente Arnhem vergunningen heeft verleend. Dinsdag 3 augustus hebben beide partijen getekend voor de samenwerking en gaan ze in opdracht van de gemeente Arnhem per 1 september aan de slag. Het project loopt 3 jaar.  

In Arnhem zijn veel panden die opgesplitst zijn en per kamer verhuurd worden aan jongeren en studenten. Als er meer dan vier bewoners zijn, is de eigenaar verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente. De controle op veiligheid en leefbaarheid is ondergebracht bij de Omgevingsdienst regio Arnhem (ODRA).

In Arnhem is onder meer de brand in de Schrasserstraat in Arnhem in december 2009, waarbij twee bewoners om het leven kwamen, een aanleiding om de intensieve controle op te zetten. Maar er is ook veel over kamerverhuur gesproken in de gemeenteraad en nu is dit bijzondere samenwerkingsproject gestart. Er is een zogeheten 0-meting gehouden en daarbij kwam de brandweer nogal schrijnenede situaties tegen.

“Ik zag een schuurtje van 2 bij 3 meter dat verhuurd werd als kamer en daarin hing een open geiser. Dat is wachten op problemen”, zo vertelt brandweercollega Henk Kamerbeek. Hij zag kratten bier die de vluchtroutes blokkeren en rookmelders die van het plafonds zijn getrokken. Ook ventilatie in natte ruimten die niet werkt waardoor er ernstige schimmelvorming optreedt en onhygiënische situaties in doucheruimtes en keukens. Dit levert gezondheidsrisico’s op. Er is melding van gedaan aan het stadsbestuur. “We hebben aan de noodbel getrokken”, vertelt Robert Polman, afdelingshoofd Risicobeheersing. “Er zijn gevaarlijke situaties en we willen samen de leefbaarheid en de veiligheid van de kamerverhuur verbeteren.”

ODRA en de brandweer trekken hier samen in op en ieder heeft zijn eigen specifieke inbreng. De ODRA heeft kennis van de algemene regels en de brandweer brengt grotere brandveiligheid expertise in. Een gemiddelde controle zal 2 uur duren en wordt vaak opgevolgd door een hercontrole of een juridische procedure. Zowel eigenaren, verhuurders als huurders zijn betrokken bij deze grootscheepse controle. “Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we het veiliger maken’, aldus Robert Polman.

Naast het projectmatig controleren van de geregistreerde kamerverhuurpanden is ook de controle op illegale kamerverhuur en woonfraude gewenst, maar dat vraagt een andere aanpak.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box