Kazerne Zwijndrecht

Over de kazerne

De brandweer in Zwijndrecht is op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Heb jij hart voor je medeburgers en heb je altijd al bij de brandweer gewild? Of bedenk je nu pas: dit is wel wat voor mij? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Bij de brandweer in Zwijndrecht zijn 48 mensen werkzaam die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens. Zij hebben allen een andere fulltime baan: ze werken bijvoorbeeld in een garage, op het spoor of in een fabriek. Ze komen pas naar de brandweerkazerne als ze opgeroepen worden. De brandweermensen in Zwijndrecht zijn vrijwilligers. Behulpzaam, deskundig en daadkrachtig.

Oproepbaar

Samen staan de brandweervrijwilligers garant voor het bemensen van de voertuigen circa 300 incidenten per jaar in de gemeente Zwijndrecht of daarbuiten. Naast hun fulltime bezigheden zijn zij 365 dagen per jaar oproepbaar: van katten uit de boom en een overstroomde kelder tot een uitslaande brand op het industrieterrein en het bevrijden van zwaargewonde slachtoffers na verkeersongevallen op de weg of in het water.

Wat houdt brandweervrijwilliger zijn in?

Een brandweerman- of vrouw heeft een breed takenpakket. Naast het uitrukken voor brand, verleen je ook assistentie bij ongevallen. Bijvoorbeeld voor het openknippen van een auto, een incident met gevaarlijke stoffen of het oplossen van stormschade. De brandweer in Zwijndrecht zoekt mannen en vrouwen die binnen enkele minuten op de kazerne kunnen zijn. Als vrijwilliger volg je een basisopleiding voor manschap. Deze opleiding duurt ongeveer twee jaar. Daarnaast oefen je zodat je de brandweertaken goed beheerst. Samen kost dit je gemiddeld twee avonden per week.

Wat verwachten we van je?

Vrijwilligers zijn geen ‘amateur-brandweerlieden’. De opleiding en training is namelijk gelijk aan die van de beroepscollega’s. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan je brandweerwerk. Om het werk van brandweerman-/vrouw te kunnen uitvoeren, heb je een goede gezondheid en conditie nodig. Daarnaast verwachten wij van je dat je goed kunt samenwerken, dat je stressbestendig bent en tegen een stootje kunt. Je moet immers snel in actie kunnen komen zonder dat je van tevoren weet wat er aan de hand is. Dag en nacht. Tenslotte moet je bereid zijn om te studeren voor de landelijk erkende vakdiploma’s.

Wat bieden wij?

Je werkt in een team, samen met collega’s ben je verantwoordelijk voor de inzet. Als brandweervrijwilliger ontvang je naast een vaste jaarvergoeding ook een wisselende vergoeding afhankelijk van het aantal oefenuren en daadwerkelijke uitrukken. Je bent voor al je werkzaamheden voor de brandweer goed verzekerd. Je krijgt een aanstelling bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid inclusief de daarvoor van toepassing zijnde rechtpositie en arbeidsvoorwaarden.

Werkgever

Als je overdag beschikbaar bent is het belangrijk dat je eventuele werkgever achter je keuze staat, aangezien je ook onder werktijd kan worden opgeroepen. Je werkgever kan ook profiteren van het feit dat je vrijwilliger bent. Met het diploma brandwacht/manschap is een cursus bedrijfshulpverlening overbodig. En door je kennis en ervaringen die je opdoet kun je collega’s en werkgever informeren over brandrisico’s en brandveiligheid.

Interesse?

Word jij enthousiast van deze functie? Neem contact met ons op.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box