Kazerne Ede-Centrum

Over de kazerne

De Brandweerpost midden in het hart van Ede garandeert sinds de oprichting in 1986 hulpverlening en veiligheid voor de levendige en groeiende gemeenschap in Ede. Als een van de drie 24-uurs beroepsposten staan we met een 4-ploegensysteem, dag en nacht paraat voor iedereen in Ede-Centrum en omgeving.

Door de jaren heen zijn we een vast onderdeel geworden in de veiligheidsregio. Momenteel zijn we volop bezig met het ontwerp van onze nieuwe kazerne, waar we vanaf 1 januari 2027 zullen opereren. Dit is een mooie stap voorwaarts, passend bij de groei van Ede en de uitbreiding met nieuwe wijken zoals Stadspoort. Vanaf de nieuwe kazerne kunnen we ons verzorgingsgebied nog efficiënter bedienen.

 

De mensen maken de post
Ons team bestaat uit 32 beroepsbrandweerlieden en 20 vrijwilligers. Als beroepspost draaien we 24-uursdiensten, waarbij altijd minimaal 8 mensen aanwezig zijn. Na de 24 uursdienst is de ploeg 72 uur vrij. Onze ploegen bestaan uit een mix van ervaren en jonge brandweermensen, die allemaal enorm betrokken zijn. Door de 24-uursdiensten delen we ook veel persoonlijke momenten met elkaar. Van koffiepauzes tot gezamenlijke maaltijden en filmavonden, de gemoedelijke en huiselijke sfeer bij onze post is iets waar we trots op zijn.

 

Onze specialisaties
Bij Brandweerpost Ede-Centrum hebben we enkele unieke specialisaties:

  • BOE (Basis-Ontsmettings-Eenheid): Wij beschikken over een ontsmettingsstraat voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen. Dit is niet alleen cruciaal voor onze eigen veiligheid, maar ook voor die van burgers in geval van incidenten met gevaarlijke stoffen.
  • Natuurbrandbestrijding: Gelegen tussen de Gelderse Vallei en de Veluwe, zijn wij getraind en uitgerust voor het effectief bestrijden van natuurbranden. Wanneer de nood hoog is, zetten we ons in bij natuurbranden door heel Nederland.
  • Gaspakken: Onze post is één van de vijf in Nederland die landelijk inzetbaar is voor operaties met gaspakken, essentieel bij incidenten met gevaarlijke stoffen die meer bescherming vereisen dan chemiepakken.

Voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Ede-Centrum hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, volledig ingericht voor iedere brandweeruitruk.
  • Tankautospuit 4×4: Dit robuuste en wendbare voertuig kan rijdend blussen en beweegt zonder moeite door rul zand en lastig terrein. Daarnaast is de wagen ook ingericht voor woningbranden. Zo treden we snel en succesvol op bij zowel woning- als natuurbranden.
  • Multi-inzetbaar brandweervoertuig: Deze snelle bus wordt ingezet als first responder bij medische noodsituaties zoals ongevallen of reanimaties.
  • Hoogwerker: Onmisbaar voor reddingsacties en brandbestrijding op hoogte. Deze hoogwerker is een tweede vluchtroute voor de brandweerlieden en wordt ook ingezet ter ondersteuning van de ambulance.
  • Hulpverleningsvoertuig: Wordt ingezet bij complexe technische hulpverlening en zware incidenten zoals ingewikkelde voertuigongevallen.
  • Haakarmvoertuig: Wordt ingezet bij de BOE en voor andere container-plaatsingen zoals bij de inzet met gaspakken. Dit voertuig gebruiken we om de specifieke container te kunnen plaatsen.
  • Gaspakkenvoertuig: Een vrachtwagen waar het gaspakkenteam in vervoerd wordt met al het materiaal voor de bijzondere uitruk.

 

Een warme band met Ede-Centrum
Ede-Centrum is een plaats met een uniek karakter, waarbij de brandweer een vertrouwde en gerespecteerde rol speelt. Onze veelzijdige landschap, met historische panden tot moderne industriegebieden, zorgt voor diverse uitdagingen. Onze inzet varieert van kleine incidenten tot grote ongevallen en branden. We zijn nauw betrokken bij de gemeenschap, van schoolbezoeken tot voorlichting over brandveiligheid, wat ons een fijn en bijzonder gevoel geeft.

 

Samen sterker
Ons team, een mix van professionals en vrijwilligers, werkt met grote toewijding samen. Deze sterke onderlinge samenwerking binnen de ploegen is de basis van onze kracht. Wij geloven in het delen van kennis en ervaringen, wat ons team niet alleen sterk, maar ook heel hecht maakt.

 

Wil je meer weten?
Voel jij je aangetrokken tot het werk van Brandweerpost Ede-Centrum? Wil je deel uitmaken van een team dat zich dagelijks inzet voor de veiligheid van onze gemeenschap? Neem een kijkje op de vacaturepagina en ontdek de mogelijkheden. Wellicht maak jij straks samen met ons, de omgeving van Ede een stuk veiliger.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box