In de columnreeks ‘Vrijwilligers’ vertelt onder andere Marije over haar opleiding en werk bij de vrijwillige brandweer in regio Haaglanden. Hier lees je één van haar columns. Nieuwsgierig naar de rest van haar verhalen en naar die van andere vrijwilligers? Je leest ze op de website van Veiligheidsregio Haaglanden.
Het is alweer een tijdje geleden dat ik geslaagd ben voor de opleiding tot brandweervrijwilliger. Ik heb sindsdien ook al aardig wat uitrukken gehad. Sterker nog, ik heb bijna niks gemist. Omdat ik in de buurt van de kazerne werk, sta ik altijd overdag paraat. En omdat het vakantietijd is en veel vrijwilligers een welverdiende vakantie opnemen, heb ik ook ’s avonds en ’s nachts regelmatig een pager die afgaat. Normaal zou ik met mijn gezin ook heerlijk met vakantie gaan, maar omdat we binnenkort gaan verhuizen, kan ik mijn vakantiedagen daar goed voor gebruiken.
Nu even terug naar het leven als brandweervrijwilliger. Veel mensen denken dat de brandweer alleen brandjes blust. Maar dat is allesbehalve waar. Sterker nog, ik ervaar het juist als iets dat we het minst meemaken in ons dorp. De uitrukken zijn vaak voor ander soort meldingen.
"Veel mensen denken dat de brandweer alleen brandjes blust. Maar dat is allesbehalve waar."
Marije, vrijwilliger Brandweer Haaglanden
Uit het buitenland hoor ik de meest vreselijke berichten over bosbranden en extreem weer, verschrikkelijk voor alle mensen en dieren die daar wonen. Wat zou ik ze daar graag willen helpen. Hier in Nederland krijgen we ook steeds vaker te maken met extreem weer. De beelden van de recente watersnoodramp in Limburg staan nog vers op het netvlies. Hoewel het in onze regio niet zo erg was als daar, hebben wij op sommige plekken in het Westland ook flink last gehad van wateroverlast. Tijdens de heftige regen van een paar weken geleden, werden wij dan ook opgepiept. Toen we uitrukten, zagen we het water in alle sloten al tot de nok vol staan. Straten stonden onder, putten stroomden over.
Het ging om een melding van wateroverlast bij een tuinder. Daar aangekomen stond het hele laaddok vol met water. Het water stroomde vanuit het laaddok de schuur in. Het personeel was al aan het dweilen en wij gingen aan de slag met het leegpompen van het laaddok. We konden het water redelijk snel wegkrijgen. Gelukkig is deze uitruk qua schade voor de tuinder beperkt gebleven. Dat is helaas niet overal het geval geweest met het noodweer van toen. Het maakt mij trots dat wij als brandweervrijwilligers in dit soort noodsituaties klaarstaan voor de burgers om te kunnen helpen.
Ben je geïnteresseerd? Top! Klik hieronder op ‘meld je aan’ en vul het interesseformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.