Goed om te weten

Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot brandweerman/-vrouw? Op deze pagina vind je veelgestelde vragen inclusief antwoorden, met nóg meer informatie over de opleiding en het werk als brandweerman/-vrouw op een beroepskazerne.

Veelgestelde vragen

  • Ik heb geen technische opleiding, maar wel het inzicht. Is dat een probleem?

    Dit hoeft geen probleem te zijn. Als je diploma aan de minimale eisen voldoet, gaan we tijdens de testdagen uitzoeken of jouw technisch inzicht en vaardigheden voldoende zijn om bij Brandweer Haaglanden te werken.

  • Hoe ziet mijn rooster eruit?

    Je draait in een 4 ploegen rooster, dit betekent dat je 24 uur paraat bent en daarna drie dagen vrij. Daarnaast draai je 23 extra diensten van 12 uur in een jaar om aan je verplichte werkuren te komen. Een deel wordt vooraf ingepland, een deel wordt gebruikt voor oefendagen en een deel kun je zelf inplannen op de momenten dat er tekorten zijn. Let op! Dit is zoals de situatie nu is, maar roosters kunnen altijd veranderen.

  • Wanneer gaat de 24-uursdienst eraf en welk rooster krijgen we dan?

    In de toekomst zullen sommige kazernes binnen regio Haaglanden (deels) afstappen van het 24-uursrooster. Op welke termijn dit gaat gebeuren en hoe dit nieuwe rooster eruit zal gaan zien, is helaas nog niet bekend.

  • Ik heb mijn brandweerdiploma’s, moet ik de opleiding alsnog doen?

    Als we meerdere mensen aannemen die al in het bezit zijn van een brandweerdiploma (minimaal zes personen), dan kunnen we een verkorte opleiding van zes weken starten. Zijn er niet voldoende mensen die in het bezit zijn van een brandweerdiploma, dan start je met het reguliere programma.

  • Ik ben al beroepsmanschap in 24-uursdienst bij één van de vijf grote veiligheidsregio’s, moet ik de gehele sollicitatieprocedure doorlopen?

    Nee, in dat geval krijg je op korte termijn een persoonlijk gesprek en wordt de reguliere selectieprocedure overgeslagen. Wanneer wij een goede indruk van je hebben gekregen, volg je een verkorte opleiding van ongeveer 6 weken of word je direct in een ploeg geplaatst en moet je daarin nog de korps specifieke module volgen.

  • Hoe ziet de opleiding eruit?

    Je hebt vijf dagen in de week les van 8:00 tot 16:30 uur. Na een maand komen daar stage dagen bij (ook op zaterdag) van 7:30 tot 18:00 uur. Dan heb je vier dagen les en één stage dag. Tijdens de leergang loop je ongeveer 19 stagedagen.

    Er zijn verschillende dagen dat we eerder weggaan en later terugkomen. Er zijn ook dagen dat we een nacht wegblijven (deze dagen worden op tijd gecommuniceerd).

    Rond kerst en oud & nieuw heb je verplicht twee weken verlof. Tijdens de opleidingsperiode is het niet mogelijk om vrij te nemen.

    Alle theorie wordt gegeven vanuit een E-learning omgeving, computervaardigheid is handig. Er worden naast de lesdagen ook verwacht dat je thuis nog leert of voorbereidende opdrachten maakt.

  • Hoeveel examens moet ik doen?

    Tijdens de opleiding doe je:

    • 8 praktijktoetsen;
    • 5 theorie-examens;
    • 2 praktijkexamens.
  • Moet ik ook brandweerduiker worden? Heb ik meer kans als ik dit specialisme kan/wil?

    Nee, je hoeft geen duiker te worden. We hebben in Haaglanden wel twee duikteams. Dus doorgroeien naar duiker op korte termijn is wel mogelijk. Kandidaten met brandweerduikpapieren kunnen dit aangeven. Het heeft verder geen invloed op je sollicitatie voor brandweerman/brandweervrouw.

  • Is het dragen van een baard een probleem?

    Ja, tijdens het werk van een brandweerman moet je kunnen werken met ademlucht. Het masker dat je hierbij gebruikt, moet goed aansluiten op je huid. Een baard geeft hierbij problemen.

  • Ik woon niet in de regio Haaglanden. Is dat een probleem?

    Wij zoeken bij voorkeur mensen die in of in de nabijheid van onze regio wonen. Dit heeft te maken met het drukke verkeer in onze regio en de problemen die je ondervindt om op tijd in dienst te komen als je van ver moet komen.

  • Vanaf wanneer heb ik recht op de onregelmatigheidstoeslag?

    Als je mee gaat draaien in een ploeg (na ongeveer zes maanden opleiding) ontvang je een toeslag onregelmatige dienst (TOD). Deze toeslag ontvang je als je in een 24-uursdienst meedraait. De volledige toeslag is op dit moment € 557,06 bruto per maand. Over de opleidingsperiode wordt een gemiddelde TOD berekend, maar dit zal geen hoog bedrag zijn.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box