Gewapend met een boormachine stond hij laatst voor de deur van de vrouw die hem die ochtend nog belde. “Wanneer hij de rookmelders op kwam hangen die hij geadviseerd had”, vroeg ze. Hij kon zich die toezegging niet herinneren, maar Nick IJkhout (31), Wijkbrandweerman in Nederhorst den Berg, weet waarvoor hij het doet: “Alles liever dan ooit een slachtoffer uit een brandende woning halen.” Vanaf 1 juli is het hebben van een werkende rookmelder op elke verdieping van je woning verplicht. De Wijkbrandweer in Gooi en Vechtstreek staat klaar om vragen hierover te beantwoorden.
Samen met zijn vader Bart, ook brandweerman en postcoördinator, monteerde hij de betreffende rookmelders vakkundig op de juiste plaats. “Deze mevrouw had niemand die het voor haar kon doen en bij de Brandwondenstichting die het wel kan verzorgen was er op dat moment geen tijd. Nou, ik slaap niet lekker als ik weet dat ik over twee weken ook voor de deur zou kunnen staan met een blusvoertuig.”
Nick is geen onbekende in Nederhorst den Berg. Hij woont er al ruim 30 jaar en is naast vrijwilliger bij de brandweer actief bij diverse verenigingen. Hij werd eerst vrijwillig manschap, later bevelvoerder, duiker, duikploegleider en is nu in opleiding voor Officier van Dienst. Daarnaast trad hij in dienst bij de afdeling Risicobeheersing van Brandweer Gooi en Vechtstreek. Dus dat ook de functie ‘Wijkbrandweerman’ bij hem terecht zou komen was niet helemaal een verrassing. “Ik had de vacature gezien en op de wekelijkse oefenavond in Nederhorst werd er meteen naar mij gekeken ja”, vertelt hij.
De vragen komen binnen via de sociale media, maar ook op straat. Daarnaast organiseert Nick met regelmaat een spreekuur. Woningchecks zijn op aanvraag. Het is een functie van een uur of vier per week, maar die uren laten zich niet helemaal sturen, merkt hij. Zo is het een keer 02.00 uur in de nacht als de telefoon naast zijn bed gaat. “Een mevrouw die gas rook, maar ze twijfelde of ze meteen de brandweer moest bellen en dus wilde ze eerst met mij overleggen.” Nick adviseert haar dat zeker wel te doen en hangt op. “Ik had ook bevelvoerdersdienst dus ik ben meteen mijn bed uitgegaan en alvast naar de kazerne gereden en onderweg ging de pieper al.”
Het zijn de bijzondere gevallen erkent hij. “Bij twijfel bel gewoon 112, maar voor alle andere vragen wees welkom”, lacht hij. Die vragen variëren van waar koolmonoxide-melders op te hangen tot de vraag om de woning eens te controleren op brandveiligheid.
Voor alle veelvoorkomende vragen over de rookmelderverplichting: www.rookmelders.nl. Nick is ook bereikbaar voor een woningcheck maar ook voorlichting voor groepen zoals VvE’s: 06-20357685 en wijkbrandweer-nederhorst@brandweergooivecht.nl.