In de appartementen op de Schoolstraat breekt in 2019 een hevige brand uit. Alle bewoners worden uiteindelijk gered, van buitenaf. Vlak daarvoor was Wijkbrandweerman René Wollaars nog langs geweest voor voorlichting. Hij adviseerde bewoners toen op het balkon te gaan staan in noodgevallen. Niet veel later was er brand en konden alle bewoners vanaf hun balkon gered worden. “Dan zie je dat voorlichting werkt. Dat geeft voldoening”, zegt de eerste Wijkbrandweerman van Hilversum. De komende weken is hij vooral druk met voorlichting geven over de rookmelderplicht die 1 juli 2022 ingaat.
Brandweerman René Wollaars (65) is sinds eind 2017 de eerste Wijkbrandweerman in Gooi en Vechtstreek, maar geeft al zolang hij zich kan heugen tips en adviezen over brandveilig leven. Eind 2017 startte Brandweer Gooi en Vechtstreek al met de pilot Wijkbrandweer. Om te testen of het zou werken werd René gevraagd dat op te pakken.
René is inmiddels al 34 jaar een bekend gezicht in Hilversum. Hij begint er bij de vrijwillige brandweer en gaat na een aantal jaar als beroepsbrandweerman werken bij de afdeling Preventie waar hij onder andere gebouwen controleert op brandveiligheid. “Een jaar of vijftien geleden kwam het hele concept Brandveilig Leven in opkomst en toen ben ik daar meer voor gaan doen.”
Maar gaandeweg blijkt dat niet iedereen even makkelijk te bereiken is en dus wordt de Wijkbrandweer geïntroduceerd. René houdt zelf spreekuren in onder andere de bibliotheken en komt op uitnodiging voor woningchecks thuis. “Als ik een vraag krijg om voorlichting te geven in een appartementencomplex dan ga ik daar eerst kijken. Het helpt als je mensen kunt laten zien wat de risico’s zijn. Zo concreet mogelijk. Zo is er altijd veel gedoe om deurdrangers in complexen. Dat is onhandig als je je handen vol hebt met boodschappen of met een rollator loopt. Maar als ik dan laat zien op een filmpje dat die deurdranger ervoor zorgt dat er veel minder rook verspreid wordt bij een brand en dat dat het verschil maakt tussen overleven of niet, dan valt het kwartje wel.”
De meeste tips zijn volgens René simpel maar wel doeltreffend. “Ik vraag vaak bij een woningcheck of mensen hebben nagedacht hoe ze kunnen vluchten en waar ze elkaar treffen. Het zal niet de eerste keer zijn dat vader voor staat en moeder met de kinderen veilig achter, maar ze dat niet van elkaar weten. Een vast ontmoetingspunt kan veel paniek schelen.”
De diverse gesprekken met inwoners en zorgpartners houden zijn werk uitdagend. “Laatst kwam ik bij een 90-jarige dame over de vloer. Dan neem ik zeker de tijd. Even een praatje, echt de aandacht voor anderen. Wij hebben als Wijkbrandweer ook een signalerende functie; als we zien dat iemand eenzaam is of dat er een andere zorgvraag ligt dan geven wij dat weer door in ons netwerk. Dit werk is echt op mijn lijf geschreven en ik blijf dit dan ook zeker doen tot mijn pensioen”, besluit hij.
Vragen over de rookmelderplicht? Kijk op www.rookmelders.nl. René is Wijkbrandweerman in Hilversum voor de wijken met postcodes 1211 en 1216 tot en met 1218). Hij en zijn Hilversumse collega’s Edo Brouwer en Jeroen Wiegers zijn te bereiken via: Facebook en wijkbrandweer-hilversum@brandweergooivecht.nl.