Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Kunnen de apparaten in jouw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand in je woning te voorkomen. We geven je op deze pagina enkele tips die je vandaag nog toe kunt passen om je huis brandveiliger te maken!

Tip 1: Zet apparaten liever uit dan op stand-by
Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnenin het apparaat heet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de hard drive van je computer of onderdelen van je televisietoestel. Als het apparaat op stand-by (de slaapstand) staat, blijven die onderdelen warm. Met het uitschakelen van apparatuur bespaar je ook nog eens energie.

Tip 2: Sluit elektrische apparaten verstandig aan
Als je voor een apparaat een kabelhaspel gebruikt, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden en als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan. Grote stroomverbruikers zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes kun je beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten dan op een kabelhaspel of stekkerdoos.

Tip 3: Geef halogeenverlichting de ruimte
Halogeenspotjes (zelfs met lampjes van twaalf volt) kunnen lelijke schroeiplekken veroorzaken. Zet ze daarom niet te dicht bij gordijnen en meubels. Als die langdurig worden verhit, kunnen ze plotseling in brand vliegen. Ook als je halogeenverlichting hebt ingebouwd in een verlaagd plafond, moet de warmte goed weg kunnen.

Apparaat uit 2
Brandweer_snoeren.jpg

Let op je wasdroger

Van alle elektrische apparaten zijn wasdrogers het meest brandgevaarlijk. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door en let op het advies voor onderhoud en schoonmaak. Maak in ieder geval de filters altijd goed schoon.
Brandweer_app_wasdroger.jpg

Tip 4: Reinig het filter van je afzuigkap
Maak minimaal eens per drie maanden het vetfilter in de afzuigkap schoon of vervang het. Het vet in de filter kan vlam vatten als je veel kookt of als de vlam in de pan slaat. Menige keuken is op die manier volledig uitgebrand.

Tip 5: Test je elektrische deken
Als een elektrische deken de hele zomer in een kast heeft gelegen, kan de bedrading beschadigd zijn. Daardoor kan kortsluiting en brand ontstaan. Vouw een elektrische deken voor gebruik helemaal uit en volg de gebruiksaanwijzing. Lees hier meer tips over het veilig gebruik van je deken.

Tip 6: Gebruik de magnetron alleen voor voedsel en drank
Probeer geen spullen te verwarmen of te drogen in de magnetron. Let ook op de bereidingstijd van voedsel. Als je de magnetron instelt op enkele minuten in plaats van enkele seconden, kan brand ontstaan.

Tip 7: Denk aan ventilatie voor (inbouw)apparatuur
De warmte die apparaten afgeven, moet weg kunnen. Denk aan een tv, versterker, modem, computer, oven, magnetron en halogeenspotjes. Maak de ruimte om (inbouw)apparaten 1x per jaar goed schoon met een stofzuiger.

Trek stekkers eruit na een stroomstoring

Als na een storing de stroom weer is ingeschakeld, kan dat gevaarlijk zijn. Een föhn bijvoorbeeld, die aanstond toen de stroom uitviel, kan door de plotselinge stroomstoot kortsluiting geven. Trek daarom uit voorzorg in huis alle stekkers uit het stopcontact als de stroom uitvalt. Zeker als je weggaat.

Delen