Ademluchtmaskers schoonmaken: hoe werkt dat?

07 januari 2022
Door regio: Groningen

Het was weer druk tijdens oud en nieuw. Onze brandweermensen hebben tijdens de jaarwisseling in totaal 82 ademluchtmaskers en 65 ademluchtcilinders gebruikt. Je hebt er waarschijnlijk nog nooit over nagedacht, maar die moeten na elk gebruik worden schoongemaakt en bijgevuld. Dat is een flinke klus! En wist je dat de ademluchtmaskers ‘gewoon’ in de wasmachine gaan? Kortom: genoeg reden voor een Q&A!

De ademluchtmaskers gaan in de wasmachine? Hoe werkt dat precies?

Tijdens het dragen van een ademluchtmasker komt er viezigheid aan de binnen- en buitenkant te zitten, zoals kwijl en bacteriën. Daarom is het wel zo fris als de maskers na elk gebruik goed worden gereinigd. De ademluchtmaskers gaan in grote industriewasmachines, met speciale zeep. Tijdens het wassen gaan de maskers in waszakken, waarin schuimrubber zit dat het vocht opneemt. Zo worden er in anderhalf uur twintig maskers helemaal schoon, en in totaal tachtig maskers per dag! Na het wassen worden de maskers gedesinfecteerd en moeten ze nog minstens drie uur in de droogkast. Als laatste wordt met een speciale testkast gecontroleerd of de maskers weer optimaal werken.

Een ademluchtcilinder, wat is dat? En hoe gaat dat precies met het vullen?

Tijdens oefeningen en uitrukken gebruiken brandweermensen ademlucht, bijvoorbeeld bij het blussen van een brand. Die dragen ze in een cilinder op hun rug. Dat weegt ongeveer 15 kilo. Omdat je altijd op pad wilt met een volle cilinder, moeten ze na elk gebruik worden gevuld. Tijdens het vullen van de cilinders wordt een speciaal systeem gebruikt dat controleert of er geen koolstofmonoxide, vocht, zuurstof en olie in de flessen terechtkomt. Zo weten we zeker dat onze brandweermensen op pad gaan met schone ademlucht.

Hoeveel en hoe vaak wordt er gewassen?

Dat gebeurt na iedere uitruk en na iedere oefening. In 2021 zijn er in de provincie Groningen in totaal meer dan 11.000 maskers gewassen en getest en bijna 10.000 cilinders gevuld! Vier ademluchtmedewerkers houden zich hier fulltime mee bezig.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box