Wat een mazzel

  • Arnhem
  • 05 maart 2021

Een man staat op het punt om de nachtdienst in te gaan, maar gaat nog even internetten. Als de internetverbinding uitvalt, gaat hij op onderzoek uit. 

In de meterkast is een stopcontact aangebracht voor de internetverbinding op de groep van de zolder. Deze groep blijkt uitgevallen te zijn. Om de oorzaak te achterhalen, loopt hij naar zolder en ziet vanaf de onderzijde van de zoldertrap al rook hangen. Ook hoort hij geknetter.

Hij haalt direct zijn gezin uit bed en gaat met ze naar buiten.

Contactpennen

De wasdroger is met een verlengsnoer aangesloten op een oud stopcontact op de zolderkamer. De contactpennen van de stekker zitten echter niet meer strak in het stopcontact. Door dit kleinere contactvlak tussen stopcontact en stekker in combinatie met het hoge vermogen van de wasdroger, is warmte ontwikkeld. Dit heeft het kunststof van de stekker en het stopcontact tot ontbranding gebracht. Deze brand heeft vervolgens materialen op de kast in brand gebracht. Uiteindelijk hebben ook de PVC-schroten vlamgevat wat tot een snelle branduitbreiding zorgde.
(tekst gaat verder onder de foto´s)

Mazzel

Op de overloop van de eerste verdieping hangt een rookmelder, maar zonder batterij. De vader gaf aan mazzel te hebben gehad. Hij wilde er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als hij weg was naar zijn werk.

Repressieve casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”. In twee casussen is slecht contact tussen stekker en wandcontactdoos de oorzaak van de brand.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen