Scherven brengen geluk?

  • Nederland
  • 25 juli 2018

Veiligheidsglas… zoals de naam al doet vermoeden biedt dit glas een vorm van veiligheid. Het glas, ook wel gelaagd glas genoemd, bestaat uit twee glasbladen met daartussen een veiligheidsfolie. Deze folie zorgt ervoor dat het glas bijeen wordt gehouden bij breuk.

Maar voor de brandweer kan het veiligheidsglas ook gevaren opleveren. Bij een binnenbrand in een aanleunwoning werd de brandweer twee keer nadelig geconfronteerd met de eigenschappen van gelaagd glas.

Bambie

Om toegang te verschaffen tot de woning is geprobeerd het glas van de achterdeur te breken met de zogenaamde ‘bambie’. Dit is uiteindelijk gelukt, maar het kostte de ploeg veel kracht en het nam kostbare tijd in beslag.
(tekst gaat onder de foto's verder)

 

Scherpe scherven

Eenmaal binnen, vielen de glasscherven uit het dakraam naar beneden. Mogelijk heeft de hitte van de brand in combinatie met rookgaskoeling (koud water tegen heet glas) er voor gezorgd dat de gebarsten ruit in scherven uiteen viel. Eén scherf ging dwars door de salontafel van 4 centimeter dikke meubelplaat. Een andere scherf doorboorde de HD slang.

Hoe dan wel?

Met een puntig gereedschap, als bijvoorbeeld de ‘hooligantool’, is de kans groter dat je de ruit in de deur breekt. Een alternatief is het verticaal doorzagen van de staande deurstijl waarin het slot zit. Een voordeel hierbij is dat je de deur nu gewoon kan openen, maar ook weer kan sluiten en zo kan voorkomen dat ventilatie de brandontwikkeling negatief beïnvloedt. De slotkast zit diep (+/-10cm) in de deur, dus zaag daar ruim langs.

En blijf alert wat er boven je hoofd hangt. Loop niet onder glazen dakramen door als dat niet nodig is.

 

 

 

Delen