Oververhitte kersenpitten

  • Nederland
  • 02 maart 2018

In een zorgcomplex met aanleunwoningen ontdekt een bewoner dat er brand is bij de buren. Meteen wordt de brandweer gebeld. Kort daarna komt de bewoner van de betreffende woning thuis. Vanwege de rookontwikkeling kan de bewoner al niet meer naar binnen.

Als de brandweer naar binnen gaat, blijkt dat in de slaapkamer het tweepersoonsbed in brand staat. Na het blussen blijkt er zware rookschade in het hele appartement.

Voorverwarmen

Voor het boodschappen doen, had de bewoner alvast een kersenpittenkussen warmgemaakt en bij het voeteneinde in het bed gelegd. Meest waarschijnlijk zijn de kersenpitten gaan gloeien doordat deze veel te lang waren verhit. Hierdoor kwam de stoffen hoes van de kersenpittenkussen tot ontbranding.
(tekst gaat onder de foto's verder)

Gebruiksaanwijzing

In de gebruiksaanwijzingen van kersenpittenkussen staat dat ze maximaal eenmaal dertig tot zestig seconden opgewarmd mogen worden. Daarnaast is het noodzakelijk om het kersenpittenkussen voor elk gebruik te bevochtigen. Volgens de verzorgers maakte de bewoner het kersenpittenkussen altijd veel te heet. Zodanig heet, dat men al steeds bezorgd was dat de bewoner hierdoor brandwonden zou oplopen.

Tips voor de zorg:

  • Voorzie een aanleunwoning van rookmelders in de vluchtroute, risicoruimten en de slaapkamer.
  • Voeg het kersenpittenkussen toe aan de lijst met risicomaterialen (preventie / bewustwording).
  • Geef cliënten voorlichting over het gebruik van een kersenpittenkussen.

Casuïstiek voor de zorg

Deze casus komt uit het boek ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor de zorg’. Op de website van De Zorg Brandveilig vind je meer informatie en kun je het boek downloaden.

Omslagfoto-Casui-Zorg.jpg

Delen