Vreemde constructie

  • Nederland
  • 08 augustus 2018

Het is een zaterdagavond in november als de rookmelder afgaat in een appartement boven een ijssalon. De bewoners waarschuwen de brandweer en deze komt met spoed ter plaatse. Na een korte verkenning in het appartement blijkt dat er hier geen brand is. Inmiddels staan de ijssalon en de twee bovenliggende appartementen vol rook.

Na betreding van de ijssalon lijkt de brand tussen het plafond en de vloer van de appartementen te zitten. Na wat langer zoeken wordt de brandhaard ontdekt: in de meterkast in de verkoopruimte van de ijssalon.

Verspreiding

Hoe kan het dat de rook en het vuur zich zo snel verspreiden? Tussen de ijssalon en bovengelegen woningen is in het verleden een brandwerendheideis gesteld van zestig minuten. Het plafond in de verkoopruimte van de zaak is opgebouwd uit een dubbele gipslaag. Hierboven bevindt zich nog een tweede plafond. Deze is voorzien van een enkele laag brandwerende beplating. Dit plafond is echter niet doorgetrokken in de meterkast. Door het ontbreken van een brandwerende scheiding in de meterkast konden het vuur en de rook (rode pijlen in de schets) zich eenvoudig door het gehele bouwwerk verspreiden via de plafonds en de wanden.

Gelukkig werd de brand snel opgemerkt dankzij de rookmelder.

Delen