Kat in ‘t bakkie!

  • Nederland
  • 06 april 2018

De brandweer is er voor het redden van mens en dier. Dus ook voor Blackie, een zes jaar oude kater. Blackie durfde het wel aan om het dak op te klimmen. Maar weer naar beneden was een ander verhaal. Na vele uren klagelijk gemiauw van Blackie, besloot het baasje toch maar de brandweer te bellen.

Voor de brandweer is een ‘kat op het dak’ of een ‘kat in de boom’ natuurlijk niet echt een spannende inzet. Maar voor Blackie wel. Hij schoot er flink van in de stress en zette zijn tanden in de HV handschoen van zijn redder. En dat was niet zonder gevolgen: de brandweervrijwilliger liep behoorlijke bijtwonden op.

Niet bijtveilig

Het blijkt dat HV handschoenen ‘snij-veilig’ zijn en bescherming bieden tegen scherpe voorwerpen die langs de handschoen gaan. Maar HV handschoenen zijn niet ‘bijtveilig’.
(de tekst gaat onder de foto's verder)

Samenwerken met dierenambulance

De dierenambulance kan gevraagd worden wanneer het reden van een dier risico’s voor de brandweer met zich meebrengt, denk aan bijten en krabben, maar ook aan besmetting door gif of bijtcontact. De dierenambulance beschikt over beschermingsmiddelen en spullen om het redden van het dier in nood veilig en verantwoord te kunnen uitvoeren, zoals handschoenen, grijpstokken, vangnetten en kooien. Omgekeerd zal de dierenambulance de brandweer om hulp vragen wanneer een dier in nood in een boom, op een dak, of in het water ligt. Overigens doen ze dit pas als ze zeker weten dat het dier zichzelf niet kan redden.

Delen