Deze kraan miste de manschappen maar net

  • Arnhem
  • 15 juni 2016

Tijdens het bestrijden van een vrachtwagenbrand klapte een hydraulische grijper op de vrachtwagen onverwacht uit en viel vervolgens tussen de laadbak en de cabine door op de grond. Gelukkig vielen er geen gewonden. Toch is het zeker een incident om breed te delen.

Door de hitte van de brand in de cabine is het hydraulische systeem van de grijper die direct achter de cabine zit, aangetast. Daardoor heeft deze zijn druk verloren en klapte het uit.

Onbekend

Volgens de bevelvoerder zijn de brandweermensen goed weggekomen tijdens deze inzet. Niemand wist dat zo'n ingevouwen grijperarm ineens kon uitklappen als de hydraulische druk wegvalt. Zonder voorwaarschuwing viel de kraan en miste de manschappen maar net. Dit voorval laat ons zien dat bij een vrachtwagenbrand dus rekening gehouden moet worden met de valschaduw van een grijper of kraan.

Repressieve casussen gebundeld

Bovenstaande is één van de 29 casussen in de publicatie "Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie" is opgenomen. Eind februari komt deze casuïstiek ook digitaal ter beschikking.
De publicatie is het vervolg op het "Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven".

Delen