Rits ‘m dicht!

  • Nederland
  • 19 januari 2018

De brandweer is opgeroepen voor een woningbrand. Bij aankomst blijkt het om een uitslaande brand te gaan. Het brandt op de eerste verdieping en de zolder. Tijdens het betreden van de zolder valt een manschap van de trap, doordat één van de traptreden bezwijkt.

Brandwonden

Bij de val schuift de uitrukbroek en kazarnebroek omhoog en komen er brandende delen in de laars en op het been terecht. Hierdoor loopt de collega tweedegraads brandwonden op. De rits van de laars was niet gesloten. Hierdoor konden de broekspijpen eenvoudig omhoog schuiven, met brandwonden als gevolg.

(tekst gaat onder de foto's verder)

Schoorsteeneffect

De traptrede bezweek tijdens het betreden van de trap. Door luchtstromen -via het trapgat naar de brandhaard op zolder- ontstond een zogenaamd schoorsteeneffect. Hierdoor is de trap ernstig aangetast door hitte en brand. De belasting van een persoon bleek teveel voor een traptrede.

Tips

De bewuste collega is gewond en kon enkele weken niet mee op de uitruk. Het is waarschijnlijk dat de brandwonden (mede) veroorzaakt zijn door het niet sluiten van de rits van de laars. Dit is iets wat we misschien allemaal wel eens vergeten. Maar het kan dus wel verstrekkende gevolgen hebben. Een goed reden dus om alert te zijn om op een goede manier gebruik te maken van je beschermende kleding.

Wees ook alert bij het betreden van een door brand aangetaste trap. Probeer bij voorkeur het betreden te vermijden.

Veilig en gezond werken

Wil je meer weten over arbeidsveiligheid bij de brandweer? Kijk dan bij Veilig en gezond werken.

Flevoland-arbeidshygiene-3.jpg

Delen