De schuur van de buur

  • Nederland
  • 25 oktober 2019

Het is een warme juli-nacht als ergens in Twente een rookmelder in een woning alarm geeft. De bewoners gaan op onderzoek uit en ontdekken de brand in een houten schuur van de buren vier huizen verderop. Snel worden de buren gewekt en 112 gebeld.

De brand ontwikkelt zich snel en is al uitslaand als de brandweer arriveert. Vermoedelijk is de brand op dat moment al een uur aan de gang.

Oorzaak

In de schuur stonden veel spullen, daarom was het lastig om de ontstaansplek van de brand te vinden. Maar op de plek waar een elektrische fiets (één week oud) stond is de brandschade het grootst. Het accupakket zat nog in de fiets, maar de accu zat niet aan de lader. Na onderzoek blijkt dat alle accu-cellen zijn gescheurd en dus hebben gebrand. Het vermoeden is dat de brand is ontstaan in het accupakket of in de bedrading in het frame van de fiets. Het verbranden van de cellen in het pakket kan echter ook gevolgschade zijn. Maar er zijn geen directe sporen gevonden van een andere oorzaak; het is dus erg aannemelijk dat de brand bij de fiets is begonnen.
(tekst gaat verder onder de foto's)

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

De lithium-ion batterij

Lithium-ion batterijen zitten in de accu’s van elektrische fietsen en in smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Maar ook in koptelefoons en elektrische tandenborstels.

Lithium Ion Battery.jpg

Rookmelders

 

In de schuur hing een rookmelder, maar de bewoners hebben deze niet gehoord. Ook was de rookmelder niet gekoppeld aan de rookmelders is huis. Door de wind werd de rook meegevoerd en ging bij de buren de rookmelder ook af. Gelukkig werden zij wel gewekt.

 


 

Dit is een casus uit 'Leren van de praktijk 2018' van Brandweer Twente.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen