Brand door bestrijdingsmiddel

  • Nederland
  • 20 september 2019

Op de zolderberging van een vrijstaande woning in het buitengebied breekt brand uit terwijl daar iemand aan het werk is met een bestrijdingsmiddel tegen houtworm. Het middel dat wordt gebruikt, is licht ontvlambaar.

Als de brandweer begint met blussen, is de brand al tot volledige ontwikkeling gekomen. In veel vertrekken op de eerste verdieping zijn zachtboard plafonds aanwezig, waardoor er behoorlijk wat brandbare rookgassen ontstaan. Op twee plaatsen slaat de brand door van de zolder naar de eerste verdieping.

Mogelijk oorzaak

De verzekering neemt de restanten van een lamp en de bijbehorende schakelaar met bekabeling mee voor onderzoek. De stukken glas (van de gloeilamp) die op de zoldervloer lagen, zijn ook van de binnenzijde beroet. Onder deze resten glas is de vloer schoon van roetsporen. Verder is op de zolder geen elektronisch apparaat aanwezig dat deze brand heeft kunnen inleiden.

De man op zolder heeft waarschijnlijk met zijn spuitlans een gloeilamp kapot gestoten. Vermoedelijk is door het breken van het glas van de gloeilamp de nevel van het bestrijdingsmiddel in contact gekomen met de hete gloeispiraal van de lamp en is tot ontsteking gekomen.
(tekst gaat verder onder de foto's)

De inzet

De brandweer kreeg bij aankomst niet direct de juiste informatie over het product dat op zolder was gebruikt. Er is alleen gezegd dat er een giftig gas hing. Hierop is de AGS-officier opgeroepen voor advies. Na de juiste productinfo te hebben gekregen, kwam deze tot de conclusie dat de brandweer zonder gevaar naar binnen kon, met gebruikmaking van de normale uitrukkleding en ademlucht.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casu├»stiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen