Nationale herdenking 2014

Zaterdag 21 juni 2014 vond de derde nationale herdenking bij het Nationale Brandweermonument in Arnhem plaats. In aanwezigheid van minister Opstelten, familieleden en collega's zijn de 90 brandweermannen herdacht die vanaf 1945 tijdens hun werk voor de samenleving zijn omgekomen.

Om 14.00 uur werd ook door heel Nederland bij verschillende brandweerkazernes het ereteken gegeven ter nagedachtenis aan de omgekomen brandweercollega's.

“Op deze mooie plek, waar ooit mijn brandweercarrière begon, staat dit monument. Het is geworden tot een plek waar ik elke keer als ik hier kom weer terug ga in de tijd. 2003 en 2008. Zes mensen die ik persoonlijk heb gekend staan op deze wand genoemd. Als ik daar naar kijk denk ik weer aan hen en schieten elke keer de woorden ‘het wordt nooit meer hetzelfde’ door mijn hoofd. Aan hen blijven denken waarom het gebeurde en wat we ervan moeten leren. Die gevoelige plek in mijn hart en hoofd draaglijk te maken en te houden.”

Hans de Haas, 21 juni 2014

Hans-de-Haas_Herdenking-2014.jpg

"Waargebeurde verhalen die allemaal anders zijn, maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen hun leven lieten voor de samenleving. Door het vertellen van de verhalen blijven de omgekomen brandweermensen in onze gedachten. Het maakt pijnlijk duidelijk dat het veelzijdige werk van de brandweer niet zonder risico's is."

  • Stephan Wevers Stephan Wevers
  • 21 juni 2014 21 juni 2014

"Elke keer - bij elk ongeluk - beseffen wij hoe groot het plichtsbesef van brandweermensen eigenlijk wel is. Collega's met bezieling, mannen en vrouwen die zich verantwoordelijk voelen en in actie komen bij de vele branden en hulpverleningsacties. En als er dan met één van hen iets gebeurt, raakt ons dat in het hart."

  • Stephan Wevers Stephan Wevers
  • 21 juni 2013 21 juni 2013
Brandweermonument-02.jpg

Delen