Trajectbegeleider

Vacaturenummer               : 2019VRZHZ033
Organisatieonderdeel          : Afdeling Voorbereiding Brandweerorganisatie, Bureau Vakbekwaamheid
Aantal uur per week           : 36 uur (1 fte)
Reageer uiterlijk op            : 4 juni 2019

Je plek in de organisatie
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is één van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft per 1 januari 2019 ongeveer 473.000     inwoners en beslaat de Hoeksche Waard, de Drechtsteden en de Alblasserwaard. In de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) zijn voor 10 gemeenten de activiteiten op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing (inclusief risicobeheersing), brandweerzorg en (grootschalige) geneeskundige hulpverlening geconcentreerd. Daarbij wordt nauw samengewerkt met onder meer Politie, Dienst Gezondheid & Jeugd, Ambulancevervoer, Rijkswaterstaat, Defensie, Waterschappen en private partners.

De VRZHZ wil behalve optimaal voorbereid zijn op een ramp of crisis, ook een belangrijke rol spelen bij het voorkomen daarvan. Door de bundeling van krachten met haar partners zorgt de VRZHZ zo goed mogelijk voor het beheersen van de risico’s, het bestrijden van incidenten en herstel uit de ontwrichte situatie. De organisatie bestaat uit ongeveer 300 vaste medewerkers en 700 brandweervrijwilligers.

De vacature die ontstaat valt onder de afdeling Voorbereiding Brandweerorganisatie (VBO) bij het bureau Vakbekwaamheid. Dit bureau omvat het geheel van taken op het gebied van vakbekwaam worden, blijven en het organiseren van bijscholing. Het bureau draagt zorg voor alle brandweeropleidingen voor de manschappen en de bevelvoerders. Naast het opleiden is het bureau verantwoordelijk voor het beleid, het toezicht, en uitvoering van bijscholingen en oefeningen (vakbekwaam blijven) voor het brandweerpersoneel van manschap tot officier.

Wat doet de trajectbegeleider/docent?
Als trajectbegeleider ben jij de schakel tussen leren tijdens contactmomenten en het leren op de werkplek. Je bewaakt de voortgang met betrekking tot het leren op het opleidingsinstituut en het leren op de werkplek. Dit doe je ook voor de leergangen die bij het IFV worden georganiseerd. Je werkt hiervoor samen met de docenten, instructeurs, leerwerkplekbegeleiders, coördinatoren en specialisten opleiden en oefenen.

Je bewaakt de gestelde voorwaarden, de kwaliteit en je helpt de leerwerkplekbegeleiders, zodat ze op de juiste wijze kunnen bijdragen aan het leerproces van de cursist. Je maakt gebruik van de elektronische leeromgeving om de voortgang te bewaken en houdt regie op de verplichtingen die aan de cursist worden gesteld. Dit met als doel om de cursist met het rechtsgeldig diploma de opleiding te laten voltooien. Verder ben je als trajectbegeleider/ docent scherp op het aanreiken van wijzigingen in vakbekwaam worden voor de vakbekwaam blijven programma’s.

De andere twee docenten binnen het bureau zijn vakinhoudelijk en didactisch (eind)verantwoordelijk voor de aangewezen leergangen en verantwoordelijk voor het functioneren van de instructeurs binnen deze context.

Werkzaamheden

 • Je informeert en adviseert de leerwerkplekbegeleider en deelnemer over de voortgang van het leertraject;
 • Je voert individuele voortgangs- en toelatingsgesprekken met de deelnemers;
 • Je houdt het deelnemersdossier bij;
 • Je toetst de voortgang in ELO en controleert of het proces juist wordt gevolgd;
 • Je verzorgt de scholing en bijscholing van leerwerkplekbegeleiders;
 • Je informeert en adviseert collega’s en instructeurs over de voortgang en kwaliteit van het leren op de leerwerkplek en tijdens de opleiding (lessen). Je draagt daarmee bij aan de juiste kwaliteit van het brandweeronderwijs;
 • Je bent verantwoordelijk voor de evaluaties en analyseert en schrijft de evaluatieverslagen gedurende de leergang;
 • Je bewaakt, samen met de andere docenten, de kwaliteit van de instructeurs;
 • Je begeleidt en ondersteunt in hun vakbekwaamheid;
 • Mogelijk kan je ingezet worden in leergangen en bijscholingen op gebied van evalueren, feedback, veerkracht, integriteit en presenteren;
 • Je ontwikkelt met de docenten content van leergangen en houdt de leergangen up to date;
 • Je bewaakt de kwaliteit van de (praktijk)instructeurs en verzorgt daar waar nodig bijscholingen;
 • Je stemt de inhoud en opzet van de lesprogramma’s af met de instructeurs, coördinatoren en andere betrokkenen;
 • Je draagt actief bij aan de eisen die gesteld zijn door het IFV aan het certificaat “erkende IFV-opleider”.

Let op: een deel van deze werkzaamheden vindt in de avonduren plaats, gemiddeld één a twee avonden per week.

Wat verwachten wij van jou?
Diploma's en ervaring

 • Je hebt een aantoonbare HBO diploma met voorkeur richting onderwijskunde/ opleidingskunde of je bent bereid dit op korte termijn te halen;
 • Je beschikt bij voorkeur over het brandweerdiploma docent of vergelijkbare didactische diploma’s;
 • Je bent instructeur of je bent bereid hiervoor te worden opgeleid;
 • Je bent gewend om te werken in een omgeving met vrijwilligers en 24-uurs dienst medewerkers;
 • Je hebt bij voorkeur repressieve ervaring;
 • Je hebt (uitgebreide) kennis van en ervaring met het vakgebied brandweer;
 • Kennis en ervaring met elektronisch leren;
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B.

Vaardigheden

 • Je bent resultaatgerichtheid en creatief in het oplossen van problemen;
 • Je bent goed in plannen, organiseren en beheren;
 • Je beschikt over uitstekende contactuele- en schriftelijke communicatieve vaardigheden en bent daarnaast analytisch ingesteld;
 • Je bent samenwerkingsgericht met een flexibele instelling;
 • Je bent klantgericht. Met een proactieve houding signaleer je behoeften van de klanten en vertaal je dit naar concrete acties.

Ons aanbod
Een uitdagende en veelzijdige functie in een organisatie die volop in beweging is. Verder bieden wij je een salaris afhankelijk van opleiding en ervaring, van maximaal € 4.225,- bruto per maand (schaal 10) op basis van een 36-urige werkweek. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is een moderne werkgever, die je veel te bieden heeft, waaronder aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een goede vervoersregeling en flexibele werktijden.

Belangstelling?
Je kunt je sollicitatiebrief en cv mailen naar helpdeskhrm@vrzhz.nl. Wij ontvangen je sollicitatie graag uiterlijk op 4 juni 2019. Informatie over de functie en de procedure kun je opvragen bij de Marco Troost, Bureauhoofd Vakbekwaamheid, telefoonnummer 088 - 636 5606.

De sollicitatiegesprekken zullen plaats vinden op woensdag 12 juni 2019. Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid gaan interne kandidaten voor.

 

Hoofdkantoor VRZHZ
Romboutslaan 105
3312 KP Dordrecht
088-6365000

Delen