Past de brandweer langs je geparkeerde auto?

  • Giessenlanden
  • 23 januari 2018

Hulpverleners moeten zo snel mogelijk aanwezig zijn om hulp te verlenen. Het komt vaak voor dat hulpverleners niet genoeg ruimte krijgen op spoedeisende momenten. Dat kost de hulpdiensten veel tijd. De brandweer Zuid-Holland Zuid start daarom samen met de gemeente Giessenlanden, Handhaving en Politie een speciale actie.

De brandweerwagen kan door foutparkeerders soms niet overal komen. De komende tijd kun je dit wellicht zelf ervaren. Met een speciale actie willen de brandweermensen inwoners bewust maken van parkeergedrag. Een brandweerwagen gaat eind januari ’s avonds de wijken in de dorpen van Giessenlanden doorrijden om de doorgang te testen. Ter plaatse wordt gesproken met de foutparkeerders en worden vragen beantwoord.

Voorkom levensgevaarlijke situaties
Het komt regelmatig voor dat automobilisten hun voertuig zo parkeren, dat de hulpdiensten er (bijna) niet langs kunnen. Burgemeester Ten Kate: “Een vrije doorgang voor hulpdiensten is van groot belang. Niet iedereen is zich er bewust van hoeveel ruimte zo’n grote brandweerwagen nodig heeft. Ik steun daarom dit initiatief van harte”.


Samen optimaal houden
In sommige, met name oudere, wijken zijn vrij smalle straten te vinden waar het op centimeters aankomt. De brandweer heeft deze plaatsen in beeld, maar het blijft goed om samen ook deze doorgangen zo optimaal mogelijk te houden. “Elke opstopping kost ons tijd. Help ons alstublieft, zodat wij de mensen kunnen bereiken die ons met spoed nodig hebben. Het kan echt levens redden” vertelt operationeel manager Arie Boer.

Wat kunt u doen om hulpverleners de ruimte te geven?

  • Parkeer de auto alleen op aangewezen parkeervakken.
  • Parkeer zo dicht mogelijk bij de stoep.
  • Let ook altijd op of er genoeg ruimte overblijft voor een brandweerwagen, vooral in de bochten van straten. Parkeer daarom niet binnen 5 meter van een bocht of een kruising.

Delen