Koolmonoxide

Het heeft geen kleur
Het heeft geen geur
Het is onzichtbaar
Maar het zweeft in de lucht.
Rara wat is dit?

Het antwoord is: koolmonoxide. Kortweg CO. Dit is een stof die vrijkomt bij onvolledige verbranding. Bijvoorbeeld een verkeerd afgestelde CV-installatie, een vervuilde gaskachel, geiser of een open haard die ‘slecht trekt’.
Koolmonoxide wordt zo’n 200x sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof, waardoor in het bloed geen ruimte overblijft voor zuurstof. Wanneer in een ruimte teveel koolmonoxide aanwezig is, kan dit een fatale afloop hebben.

Hoe ontdekt u dat er iets in de lucht zweeft, wanneer het geen kleur of geur heeft?
Alles wat leeft heeft zuurstof nodig. Vroeger werden in de mijnen de kanaries meegenomen. Wanneer het vogeltje van het stokje viel, wist men dat er iets mis was met de lucht. Moeten we dan massaal weer vogeltjes aanschaffen?
Nee hoor, tegenwoordig hebben we daar koolmonoxidemelders voor. De melder meet het percentage koolmonoxide in de lucht en gaat piepen, wanneer die waarde te hoog wordt. Koolmonoxidemelders zijn in vrijwel elke bouwmarkt te koop. Er is twee jaar geleden een kwaliteitsslag geslagen, dus u mag er vanuit gaan dat er nu alleen goedgekeurde melders in de winkel liggen.  

Ventileer
De meest eenvoudige manier om het koolmonoxide gehalte naar beneden te krijgen is: ventileren. Zet regelmatig een raam open, laat ventilatieroosters open staan.

Twijfel?
Indien u twijfelt, schakel dan uw stooktoestellen uit (kachel, geiser, cv en gasfornuis), gooi alle ramen en deuren open en ga zelf naar buiten. Laat een monteur komen om de toestellen te controleren.
Alleen bij direct levensgevaar: bel 112. 

 

Koolmonoxide is een onderschat gevaar. Februari is de landelijke campagnemaand om mensen bewust te maken van de risico’s en te vertellen hoe de kans op koolmonoxidevergiftiging verkleind kan worden. Strijdt u mee? 

Contactgegevens brandweer: brandveiligleven@brw.vrzhz.nl of 088 – 636 5782

Delen