Grote brand legt woonboerderij in de as

  • Brandwijk
  • 19 maart 2017

Op zondagmiddag 19 maart 2017 werden een aantal bewoners van een woonboerderij in het buitengebied van Brandwijk, gemeente Molenwaard, opgeschrikt door vuurverschijnselen in de rieten kap van het dak. De brand werd verhevigd door de harde wind en ging gepaard met flinke rookontwikkeling. De brandweer schaalde op van middel- naar grote brand om voldoende manschappen en materieel ter plaatse te hebben om het vuur te bestrijden. 

De uitslaande brand werd zondagmiddag rond 16.00 uur gemeld bij de 112-alarmcentrale. De bewoners zouden zichzelf al in veiligheid hebben gebracht, in de woning bevonden zich geen dieren. De brandweer schaalde in eerste instantie op naar middel brand en kwam met meerdere voertuigen ter plaatse. Met man en macht werd op het blussen van de rietenkap ingezet. Voor het opzetten van groot watertransport werd opgeschaald naar grote brand. Ook werd het rietdekkersteam van de Veiligheidsregio Utrecht gealarmeerd.
Zij kunnen assisteren bij het blussen van de rietenkapbrand. Door de zeer harde wind (windkracht 5-6) op dat moment, lukte het niet om de brand met meerdere waterstralen onder controle te krijgen. Ook de blusinzet van een hoogwerker kon niet voorkomen dat de rieten kap volledig afbrandde. Het rietdekkersteam is onverrichterzake terug naar de regio Utrecht gegaan. 

Rond 17.00 uur werd besloten om de woning gecontroleerd uit te laten branden. Hierdoor werd ernstige rookoverlast voorkomen. Tot 21.00 uur heeft de brandweer nog nageblust. Meerdere brandweervoertuigen uit onder meer Molenwaard, Bleskensgraaf, Alblasserdam, Sliedrecht en Groot-Ammers zijn bij het blussen van de brand betrokken geweest.

Het team brandonderzoek en de stichting Salvage zijn ter plaatse gekomen. Het team brandonderzoek stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand en de stichting Salvage coördineert namens de verzekeringsmaatschappij de afhandeling van de schade. 

Delen