Grote brand in centrum Leerdam

  • Leerdam
  • 17 juni 2017

Een grote brand heeft zaterdagavond 17 juni in het centrum van Leerdam aan de Hoogstraat een winkel en de bovengelegen woningen verwoest. De naastelegen winkels en woningen raakten ook door de brand zwaar beschadigd. De brandweer schaalde op naar zeer grote brand en kwam met veel mensen en materieel ter plaatse. De brand trok veel publiek wat door de politie op afstand werd gehouden.

Omstreeks kwart over elf kwam er een melding binnen dat een persoon rook uit een winkel zag komen aan de Hoogstraat in het centrum van Leerdam. Hierop is de brandweer van Leerdam gealarmeerd. Ter plaatse bleek het te gaan om een snel ontwikkelende brand, waarop er meer voertuigen werden opgeroepen, posten van de naburige Veiligheidsregio kwamen om hulp te bieden bij deze brand. De brandweer heeft ongeveer 100 mensen ingezet om het vuur te bestrijden. Om de coördinatie tussen de hulpdiensten zo makkelijk mogelijk te maken werd er opgeschaald naar Grip 1. 

De brand trok veel publiek naar het centrum van de stad, ook kwam er veel rook vrij waarop de hulpdiensten adviseerden ramen en deuren gesloten te houden en vooral uit de rook te blijven. De politiehelikopter heeft doormiddel van de warmtecamera's de brandweer kunnen helpen met het localiseren van de brandhaarden. Omstreeks kwart over 2 was de brand onder controle en kon er worden begonnen met het blussen van de overgebleven brandhaarden. Het nablussen zal nog enkele uren duren.

Stichting Salvage is ingeschakeld om de gedupeerden bij te staan in de afhandeling van de schade. Voor de bewoners van de zwaar getroffen panden heeft de gemeente een slaapplaats kunnen regelen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, hier zal onderzoek naar worden gedaan. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Delen