De organisatie

De Brandweer Zuid-Holland Zuid maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Alle 17 gemeentelijke brandweerkorpsen zijn georganiseerd naar één brandweerkorps: de Brandweer Zuid-Holland Zuid!

Regio Zuid-Holland Zuid

De regio Zuid-Holland Zuid is een dynamische en gevarieerde regio. Aan de ene kant het weidse polderlandschap met idyllische dorpen en veenrivieren, de Hollandsche Biesbosch en de stad Dordrecht: de oudste stad van Holland! Aan de andere kant kent de regio ook drukke spoorlijnen, zoals het rangeerterrein Kijfhoek, snelwegen als de A16, A15, A29 en de A27 en drukbevaren rivieren zoals de Oude Maas, de Merwede en de Noord. De regio heeft daarnaast ook een hoge bevolkingsdichtheid en een groot aantal (industriële) bedrijven en instellingen. Een regio met veel risico's dus!

De brandweer heeft de taak om risico’s zoveel mogelijk in te perken en te beheersen, en niet alleen grote branden blussen. Als er zich dan toch incidenten voordoen, probeert de brandweer deze zo effectief mogelijk te bestrijden. Dit is gebeurd door de krachten van alle brandweerkorpsen uit de 17 gemeenten binnen de regio te bundelen tot één slagvaardige en efficiënte organisatie. Maar ook door intensief samen te werken met de andere hulpverleningsdiensten zoals de politie, de Geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) de Dienst Jeugd en Gezondheid (DG&J Zuid-Holland Zuid), de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de regionale ambulancevoorziening (RAV Zuid-Holland Zuid).

Clusters

Onze brandweerorganisatie bestaat uit drie afdelingen en vier clusters. De stafafdelingen voert de taken ter ondersteuning van de primaire processen en het management uit. Te denken valt hierbij aan beleidsondersteuning en operational control. De brandweer heeft als doel om branden te voorkomen en te beperken. Dit wordt georganiseerd vanuit de afdeling Risicobeheersing. De (voorbereiding op de) daadwerkelijke inzet vindt plaats vanuit de afdeling Operationele Zaken. Het aanschaffen en het beheren van het benodigde materieel ligt bij de afdeling Materieel & Logistiek.

In de afdelingen worden de specialistische taken en voorwaardenscheppende taken op centraal niveau ondergebracht, terwijl de uitvoering plaatsvindt in de clusters. Hierbij is het noodzakelijk dat de clusters dicht genoeg bij de samenleving staan, vanuit hier wordt de continuïteit en basis brandweerzorg geborgd.

De regio Zuid-Holland Zuid bestaat uit 36 brandweerkazernes, verdeeld in 4 brandweerclusters:

regiokaart.jpg

Hoeksche Waard
Het cluster Hoeksche Waard bestaat uit de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen. Er bevinden zich brandweerkazernes (posten) in Oud-Beijerland, Maasdam/Puttershoek, 's-Gravendeel, Heinenoord, Mijnsheerenland/Westmaas, Strijen, Numansdorp, Klaaswaal, Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland en Goudswaard. 

Drechtsteden-Noord/Molenwaard
Het cluster Drechtsteden-Noord/Molenwaard bestaat uit de gemeenten Alblasserdam, Molenwaard, Papendrecht en Sliedrecht. Er bevinden zich brandweerkazernes (posten) in Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Bleskensgraaf, Brandwijk/Molenaarsgraaf, Goudriaan/Ottoland, Groot-Ammers, Langerak/Nieuwpoort en Nieuw-Lekkerland. 

GHG/GLZ
Het cluster GHG/GLZ bestaat uit de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Leerdam en Zederik. 
Er bevinden zich brandweerkazernes (posten) in Gorinchem, Beneden-Hardinxveld, Boven-Hardinxveld, Arkel/Hoogblokland, Hoornaar/Noordeloos, Giessenburg, Leerdam, Schoonrewoerd, Ameide/Tienhoven, Lexmond/Hei- en Boeicop en Meerkerk. 

Dordrecht/Zwijndrechtse Waard
Het cluster Dordrecht/Zwijndrechtse Waard bestaat uit de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.
Er bevinden zich brandweerkazernes (posten) in Dordrecht Leerpark, Dordrecht Oranjepark, Zwijndrecht, Heerjansdam en Hendrik-Ido-Ambacht. 

Delen