Leergang voertuigbediener Tankautospuit

In combinatie met de opleiding tot brandweerchauffeur (zwaar) wordt regelmatig de leergang tot Voertuigbediener tankautospuit gevolgd. Wanneer de leergang met goed gevolg doorlopen is, kan de deelnemer de functie van (chauffeur-) pompbediener gaan uitvoeren. De leergang bevat verschillende leerwerkopdrachten om bekend te raken met de voertuigen waarop de deelnemer actief zal zijn.

Brandweerman bedient pomp van tankautospuit

Inhoud

De leergang Voertuigbediener tankautospuit bestaat uit twee blokken: basiskennis voertuigbediener en pompbediener. Elk blok is vormgegeven volgens de drie fasen van incidentbestrijding: uitruk & verkenning, inzet en afbouw & nazorg. In het blok basiskennis voertuigbediener komen taken en verantwoordelijkheden, veiligheid, het bepalen van de opstelplaats en materiaalkennis aan de orde. Gedurende het blok pompbediener wordt de deelnemer opgeleid tot bediener van de tankautospuit.

Onderdelen die binnen dit blok behandeld worden, zijn:

  • Beoordeling opstelplaats
  • Waterwinning & watertransport
  • Hydrodynamica
  • Materiaalkennis
  • Pompbediening
  • Veiligheid

Proeve van bekwaamheid

De leergang Voertuigbediener tankautospuit wordt afgesloten met een verplichte theorietoets. Daarnaast vindt een praktijkexamen plaats en moeten de leerwerkplekopdrachten van de deelnemer met goed gevolg gedaan zijn.

Specificaties

Toelatingseisen

Kwalificatie: Manschap
Werk- en denkniveau: vmbo
Rijbewijs: C

Studiebelasting

39 uur op opleidingsinstituut
12 uur werkplekleren
10 uur zelfstudie
7 uur toetsbelasting
68 uur totaal

Doorlooptijd (avondopleiding)

15 weken

Aantal deelnemers

Maximaal 8

Kwalificatie

Rijksdiploma Voertuigbediener

 

Delen