Commandant Brandweer

Vanwege het vertrek van de huidige Commandant Brandweer zijn wij m.i.v. 1 januari 2020 op zoek naar een:

                                                   Commandant Brandweer

                                                              (36 uur/week)

Met uw rood hart bent u als Commandant Brandweer een boegbeeld voor onze organisatie!
• Wilt u verantwoordelijk zijn voor de aansturen van circa 810 medewerkers?
• Bent u een stevige gesprekspartner die vanuit onze visie kan verbinden met meerdere netwerken?
• En denkt u graag mee op strategisch niveau?

Dan gaan we graag met u om tafel. Vooral als u een baan wilt hebben met een impact op een grote groep mensen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als Commandant Brandweer geeft u primair leiding, op een doortastende en betrokken wijze aan het onderdeel Brandweerzorg (circa 810 medewerkers waaronder ongeveer 550 vrijwillige brandweermannen en –vrouwen). U bent onderdeel van het directieoverleg waarin u samen met de directeur Veiligheidsregio en de manager Crisisbeheersing en Rampenbestrijding, verantwoordelijk bent voor de strategie en bedrijfsvoering van de Veiligheidsregio. Is de directeur afwezig dan bent u zijn plaatsvervanger.

In ons lokale, (eu)regionale, internationale en landelijke netwerk bent u gesprekspartner die vanuit de visie een aanjagende, verbindende en signalerende rol op zich neemt; waarin u vanuit uw rol een effectieve samenwerkingsrelatie met andere regio’s en het land onderhoudt.

In het veiligheidsoverleg, dat de directeur heeft met collega directeuren van andere veiligheidsregio’s, vertegenwoordigt u de brandweer. Tijdens dit overleg functioneert u op strategisch niveau door samen te werken met partners op het snijvlak van fysieke (publieke) veiligheid. Hiernaast vervult u de rol als deskundig en kritisch adviseur voor het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio. Daarnaast volgt u innovaties in het vakgebied en neemt u de verantwoordelijkheid voor de toekomstgerichte brandweerorganisatie. Hierin ontwikkelt u met uw medewerkers concrete plannen voor de korte en langere termijn. Om deze plannen te maken kent u de brandweermedewerkers en staat u open voor hun ideeën.

De ontwikkelingen die zowel binnen als buiten de organisatie spelen kunt u helder overbrengen naar het bestuur van de Veiligheidsregio en stakeholders. Maar u hebt ook inzicht in wat de invloed van deze ontwikkelingen hebben op de organisatie en de medewerkers. Uiteraard bent u tijdens een crisissituatie een zichtbare, besluitvaardige en verantwoordelijke commandant van dienst, adviseur brandweerzorg en/of operationeel leider.

Ga voor werk dat er echt toe doet!
U wilt uzelf uitdagen en echt iets betekenen voor een ander? Bij Veiligheidsregio Zuid-Limburg draagt u actief bij aan de veiligheid van meer dan 600.000 mensen! Dat doet u in een netwerkorganisatie waarin samenwerking centraal staat, maar u ook volop ruimte krijgt voor uw eigen aanpak en inbreng. Uw talenten zijn waardevol voor ons, uw ideeën brengen ons verder. We zijn een lerende organisatie, continu in ontwikkeling en juist dat maakt het werken bij ons zo interessant.

Binnen Veiligheidsregio Zuid-Limburg werken de 16 gemeenten, brandweer, politie en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio met elkaar samen om bij een ramp of crisis zo effectief mogelijk op te kunnen treden. Als u bij ons komt werken, krijgt u er in één keer circa 810 collega’s bij, waaronder 550 brandweervrijwilligers.

Wilt u ons brandweer onderdeel van de organisatie aansturen, staat u sterk in uw schoenen én bent u flexibel genoeg om mee te bewegen met nieuwe situaties en ontwikkelingen? Pak uw verantwoordelijkheid en grijp deze kans.

Dit is wat we van u vragen:
• WO werk- en denkniveau: bij voorkeur een Master of Crisis and Public Order Management (MCPOM), voormalig MCDM. Een andere relevante master bijvoorbeeld in de richting bedrijfs-, bestuurskunde of politicologie eventueel aangevuld met relevante brandweeropleidingen voor de functie van commandant brandweer;
• Ruime ervaring in het leiden van een complexe organisatie en organisatie brede verbeterprocessen;
• Aantoonbare ervaring op het gebied van bestuurlijke ondersteuning en in de aansturing (op directieniveau) van beleidsinhoudelijke zaken;
• Affiniteit met het werk van hulpverleningsdiensten, ervaring in integrale veiligheid, alsmede met de operationele processen van deze organisatie;
• Aantoonbare kennis op het gebied van vraagstukken op het terrein van fysieke veiligheid;
• Beheersing van verschillende leiderschapsstijlen en deze situatie afhankelijk kunnen toepassen;
• Inzicht in maatschappelijke, bestuurlijke en politieke verhoudingen;
• Verschillen binnen de organisatie kunnen overbruggen en verbinden;
• Op regionaal en landelijk niveau netwerken;
• Op lokaal niveau draagvlak creëren;
• In een continu veranderende omgeving de organisatie weten verder te ontwikkelen;
• De regio Zuid-Limburg past bij u en als u hier al niet woont wilt u hier komen wonen, waarbij het vervullen van een piketrol een mogelijkheid is;
• Aangezien wij grenzen aan verschillende landen beheerst u de Nederlandse en Engelse taal en bij voorkeur de Franse en/of Duitse taal.

Dit is wat we u bieden:
• Een prachtige baan bij een uitdagende organisatie die volop in ontwikkeling is;
• Werken in een organisatie waar ruimte is om uzelf te ontwikkelen;
• Een goed salaris, afhankelijk van opleiding en ervaring, salarisschaal 16 (maximaal € 7.921,- bij een 36-urige werkweek);
• Prima secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder Individueel Keuze Budget. Deze stellen u in staat om bijvoorbeeld extra vakantiedagen te kopen of te sporten met belastingvoordeel;
• Een studiefaciliteitenregeling.

Procedure:
De mogelijkheid tot solliciteren voor de functie van Commandant Brandweer sluit per 15 september 2019. Voor deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern geworven. Na deze datum zal de selectiecommissie, op basis van CV en motivatie, geschikte kandidaten gaan uitnodigen voor de sollicitatiegesprekken. Voor deze functie gaat u in gesprek met de selectiecommissie: Directeur Veiligheidsregio(voorzitter), Bestuurlijke Portefeuillehouder Brandweerzorg (Burgemeester), Manager Crisisbeheersing en Rampenbestrijding en de Concerncontroller) en de adviescommissie: Hoofd P&O(voorzitter), Teamleider Vakbekwaamheid, Kazernechef Maastricht Zuid, Eijsden- Margraten en de Voorzitter OR.
De adviescommissie zal een advies geven op passendheid aan de selectiecommissie die de uiteindelijke keuze zal maken. Onderdeel van de procedure zijn een functiegericht assessment i.c.m. een ontwikkelgericht assessment.

Laat van u horen!

Heeft u interesse? Dan zijn we benieuwd naar uw verhaal. Stuur uw cv en motivatiebrief t.a.v. De heer Klaassen, Directeur Veiligheidsbureau, via email naar solliciteren@brwzl.nl onder vermelding van vacature Commandant Brandweer.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Bel de heer Klaassen dan via 088 450 71 26.

Reageren kan tot en met 15 september 2019.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Delen