Explosie bij metaalbewerkingsbedrijf veroorzaakt schadelijke dampen

  • Heerlen
  • 24 oktober 2018

Door een explosie in een schakelkast zijn er schadelijke dampen vrijgekomen bij een metaalbewerkingsbedrijf op bedrijventerrein de Beitel. Een deel van het bedrijf is daarom ontruimd geweest en bedrijven in de omgeving hebben het advies gekregen om enige uren ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. De oorzaak van de explosie is onbekend.

Vanochtend om 8.00 uur is de brandweer gealarmeerd voor een melding bij een metaalbewerkingsbedrijf op bedrijventerrein De Beitel in Heerlen. Er bleek een explosie te zijn geweest in een elektrische schakelkast van een bedrijfshal. Door de warmte die hierbij vrij kwam, zijn aanwezige oplosmiddelen verdampt, die gebruikt worden bij het bedrijfsproces. Een deel van het bedrijf is hierop ontruimd, medewerkers zijn elders in het bedrijf opgevangen. In totaal 12 medewerkers met keelklachten zijn door de ambulancedienst nagekeken, maar niemand bleek behandeling nodig te hebben.

De brandweer heeft de hal geventileerd, zodat de schadelijke dampen naar buiten konden trekken. Uit voorzorg en om overlast te voorkomen, is een aantal bedrijven op de Beitel tussen 10.30 en 13.00 uur geadviseerd om de ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.

Meetploegen van de brandweer hebben voortdurend metingen op het bedrijventerrein verricht om de situatie tijdens het ventileren in de gaten te blijven houden. Daarbij is gebleken dat er geen gevaar is geweest voor de omgeving, maar dat er alleen geuroverlast is geweest op het bedrijventerrein.

Het is niet bekend wat de oorzaak van de explosie is geweest.

Delen