Zuid-Holland Zuid

De organisatie

De Brandweer Zuid-Holland Zuid maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Alle 10 gemeentelijke brandweerkorpsen zijn georganiseerd naar één brandweerkorps: de Brandweer Zuid-Holland Zuid!

 

Regio Zuid-Holland Zuid

De regio Zuid-Holland Zuid is een dynamische en gevarieerde regio. Aan de ene kant het weidse polderlandschap met idyllische dorpen en veenrivieren, de Hollandsche Biesbosch en de stad Dordrecht: de oudste stad van Holland! Aan de andere kant kent de regio ook drukke spoorlijnen, zoals het rangeerterrein Kijfhoek, snelwegen als de A16, A15, A29 en de A27 en drukbevaren rivieren zoals de Oude Maas, de Merwede en de Noord. De regio heeft daarnaast ook een hoge bevolkingsdichtheid en een groot aantal (industriële) bedrijven en instellingen. Een regio met veel risico’s dus!

De brandweer heeft de taak om risico’s zoveel mogelijk in te perken en te beheersen, en niet alleen grote branden blussen. Als er zich dan toch incidenten voordoen, probeert de brandweer deze zo effectief mogelijk te bestrijden. Dit is gebeurd door de krachten van alle brandweerkorpsen uit de 10 gemeenten binnen de regio te bundelen tot één slagvaardige en efficiënte organisatie. Maar ook door intensief samen te werken met de andere hulpverleningsdiensten zoals de politie, de Geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) de Dienst Jeugd en Gezondheid (DG&J Zuid-Holland Zuid), de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de regionale ambulancevoorziening (RAV Zuid-Holland Zuid).

 

Afdelingen

Onze brandweerorganisatie bestaat uit twee afdelingen met verschillende bureaus en 31 brandweerposten. Het stafbureau voert de taken ter ondersteuning van de primaire processen en het management uit. Te denken valt hierbij aan beleidsondersteuning, operational control en kennisregie. De brandweer heeft als doel om branden te voorkomen en te beperken. Dit wordt georganiseerd vanuit de afdeling Risicobeheersing. De (voorbereiding op de) daadwerkelijke inzet en het aanschaffen en het beheren van het benodigde materieel vindt plaats vanuit de afdeling Voorbereiding Brandweerorganisatie (VBO). Het functioneren van de totale repressieve uitrukzorg en daarmee het optimaal faciliteren van de brandweerposten gebeurd vanuit de afdeling Incidentbestrijding. Hierbij is het noodzakelijk dat de medewerkers dicht genoeg bij de samenleving staan, vanuit hier wordt de continuïteit en basis brandweerzorg geborgd.

De regio Zuid-Holland Zuid bestaat uit 31 brandweerkazernes:

 

Hoeksche Waard
Er bevinden zich brandweerkazernes (posten) in Oud-Beijerland, Maasdam/Puttershoek, ‘s-Gravendeel, Heinenoord, Mijnsheerenland/Westmaas, Strijen, Numansdorp, Klaaswaal, Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland en Goudswaard.

Drechtsteden-Noord/Molenwaard
Er bevinden zich brandweerkazernes (posten) in Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Bleskensgraaf, Brandwijk/Molenaarsgraaf, Goudriaan/Ottoland, Groot-Ammers, Langerak/Nieuwpoort en Nieuw-Lekkerland.

GHG
Er bevinden zich brandweerkazernes (posten) in Gorinchem, Beneden-Hardinxveld, Boven-Hardinxveld, Arkel/Hoogblokland, Hoornaar/Noordeloos en Giessenburg.

Dordrecht/Zwijndrechtse Waard
Er bevinden zich brandweerkazernes (posten) in Dordrecht Leerpark, Dordrecht Noordendijk, Zwijndrecht, Heerjansdam en Hendrik-Ido-Ambacht.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box