Brandweerofficier tevens Specialist Operationele Voorbereiding

Team Operationele Voorbereiding
Het team Operationele Voorbereiding (OV) bevindt zich midden in alle brandweerprocessen en veranderingen binnen Brandweer Zeeland. Het team opereert op het grensvlak tussen voorbereiding en incidentbestrijding, met als hoofddoel een maximale en optimale voorbereiding van de incidentbestrijding brandweer in Zeeland afgestemd op de risico’s in Zeeland.

Hiervoor bestaat het team uit twee onderdelen. Het ene deel, OV-basis, zicht zich op de primaire ondersteuning van de basisbrandweerzorg. Belangrijk processen die hierbij ondersteund worden zijn o.a. Operationele Informatie Voorziening, Advisering Bluswater en Bereikbaarheid, Maken en beheren van bereikbaarheidskaarten en aanvalsplannen.

Het andere deel, OV-groot, richt zich op beleidsontwikkeling op diverse taakvelden van waterongevallenbestrijding tot Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en van natuurbrandbestrijding tot energietransitie en klimaatontwikkeling.

Een belangrijk onderdeel is tevens de Operationele Leiding Brandweer en de bijdrage die de brandweer levert aan de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Team OV heeft hiervoor de aansturing van ong. 50 Officieren in de rollen van Officier van Dienst Brandweer, Hoofd Officier van Dienst Brandweer, Adviseur Gevaarlijke stoffen en ondersteunend medewerkers voor crisisbeheersing.

Functie-inhoud
De specialist operationele voorbereiding verricht de volgende werkzaamheden:

 • Beleidsontwikkeling op de taakvelden brandweerzorg (zoals publiek private samenwerking, natuurbrand, terreurgevolgbestrijding, first responder brandweer (reanimaties), business intelligence operationele prestaties;
 • Advieswerkzaamheden (waaronder advisering op taakvelden industrie, evenementen, bluswater en bereikbaarheid);
 • Onderhouden van het netwerk binnen Zeeland en daarbuiten (brandweer Nederland, partners en bedrijven);
 • Initiëren en coördineren van of deelnemen aan diverse mono- en multidisciplinaire projecten;
 • Het taakaccent ligt bij deze functie op de coördinatie van de operationele leiding van de brandweer;
 • Overige werkzaamheden passend binnen de doelstelling van de organisatie.

Wie zoeken wij?

 • Je vervult een functie binnen de operationele leiding van de brandweer en beschikt over een diploma (H)OVD of AGS brandweer of bent dit bereid te behalen;
 • Je hebt een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau, bij voorkeur blijkend uit een afgeronde opleiding;
 • Je beschikt bij voorkeur over vakinhoudelijke kennis van de hierboven genoemde brandweerprocessen;
 • Je bent in het bezit van het rijbewijs B en je beschikt over eigen vervoer;
 • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden;
 • Je beschikt over een goede adviesvaardigheid en bent analytisch ingesteld;
 • Je staat stevig in je schoenen en je hebt overtuigingskracht. Je kunt goed omgaan met het werken onder druk en met het hanteren van deadlines, je bent flexibel en kunt goed samenwerken. Daarnaast ben je gedreven, toon je initiatief en weet je door ervaring wat klantgericht werken betekent.
 • Je bent per piketdienst 24x7 uren aaneengesloten bereikbaar en beschikbaar. Er geldt een woon/verblijfsverplichting afhankelijk van de operationele functie om te kunnen voldoen aan de opkomsttijd conform het Besluit personeel veiligheidsregio’s en het Regionaal Zeeuws Crisisplan. Je bent stressbestendig en beschikt daarbij over aansturende kwaliteiten. Je handelt rustig en weet steeds de situatie terug te brengen tot de kern. Je straalt gezag en vertrouwen uit.

Wat bieden wij?
Een boeiende baan bij een veelzijdige organisatie in ontwikkeling. Het bruto maandsalaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en bedraagt maximaal € 4.406,- (functieschaal 10) op basis van 36 uur per week. Deze functie dient nog definitief te worden vastgesteld binnen ons functiehuis. We hanteren een systeem van aanloop-, functie-, en uitloopschalen. Wij hebben aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals: flexibele werktijden, het uitwisselen van arbeidsvoorwaarden voor het (ver)kopen van verlof, sportabonnementcontributie of fietsregeling.

Overige informatie
Voor inlichtingen kun je terecht bij Remco Duerink (Teamleider Operationele Voorbereiding) via 06-54373102 of bij Rudy Ovaa (Coördinator Operationele Voorbereiding) via 06-20383759.

Enthousiast?
Pas jij in het profiel en wil jij je steentje bijdragen aan de veiligheid van de Zeeuwse samenleving? Stuur dan je brief en CV aan de Veiligheidsregio Zeeland, t.a.v. het bestuur via vacatures@vrzeeland.nl onder vermelding van vacaturenummer 20200224. Een assessment maakt onderdeel uit van deze procedure. Deze vacature wordt zowel intern als extern opengesteld.

Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar een interne kandidaat.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Reactie uiterlijk 22 maart 2020. Gesprekken vinden plaats in week 14 (31 maart en 2 april).

Zeeland
Segeerssingel 10
4337 LG Middelburg
0118-421100

Delen