Ondanks vuurwerkverbod toch veel vuurwerkoverlast in Zaanstreek-Waterland

  • Zaanstreek-Waterland
  • 01 januari 2021

De hulpdiensten hebben zich goed voorbereid op oud en nieuw. De jaarwisseling in Zaanstreek-Waterland is dit jaar voor de ambulancedienst en brandweer relatief rustig verlopen. Vanwege met name vuurwerkoverlast is het voor de politie wel druk geweest. Er deden zich in onze regio enkele incidenten voor.

In de regio waren verschillende groepen jeugd op de been. Met name in Volendam begon het in de namiddag druk te worden. Daar kwamen jongeren samen en ontstond onrust. Ze staken vuurwerk af en pleegden vernielingen. Een ruit van een politieauto sneuvelde door een steen. In de avond is door intensief toezicht en zichtbare aanwezigheid de situatie niet ge√ęscaleerd.

Ondanks het vuurwerkverbod kreeg de politie veel meldingen van vuurwerkoverlast binnen. In aanloop naar 0.00 uur is aangegeven dat meldingen waarbij hulpverleners, burgers of de openbare orde in gevaar komen voorgaan op meldingen van vuurwerkoverlast.

Er waren 53 ambulanceritten tegen 107 vorig jaar. Er is 39 keer een beroep gedaan op de brandweer (tegen 78 incidenten tijdens de vorige jaarwisseling). Het zwaartepunt lag hierbij op buiten- en containerbrandjes.

Er zijn op dit moment in Zaanstreek-Waterland geen aangiftes gedaan van agressie tegen hulpverleners.

Gemeente Incidenten brandweer Aantal ritten ambulance
Beemster 2 1
Edam-Volendam 3 5
Landsmeer 2 -
Oostzaan - 1
Purmerend 7 16
Waterland 1 2
Wormerland 3 -
Zaanstad 21 28
Totaal 39 53

De in dit bericht gegeven cijfers zijn voorlopig en betreffen een eerste sfeerbeeld.

Delen