Eerbetoon op afstand voor omgekomen brandweercollega’s

  • Zaanstreek-Waterland
  • 23 juni 2020

Met gekruiste waterstralen zijn zaterdag 20 juni om 13.00 uur de omgekomen brandweercollega’s herdacht. Dit ereteken hebben brandweermannen- en vrouwen van Brandweer Zaanstreek-Waterland gemaakt bij de brandweerposten Oostzaan, Middenbeemster/Zuidoostbeemster en Marken.

De jaarlijkse herdenking van de omgekomen brandweercollega’s is dit jaar anders verlopen dan andere jaren vanwege de coronamaatregelen. De ceremonie bij het nationaal brandweermonument in Arnhem kon alleen op afstand digitaal worden bijgewoond. Dat werd ook veel gedaan. De aanwezige minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus zei in zijn toespraak: “Vandaag herdenken we op afstand, maar in gedachten zijn we met elkaar verbonden.”
In Zaanstreek-Waterland zijn de omgekomen brandweermannen- en vrouwen geëerd met het ereteken bij drie brandweerposten waarbij twee brandweerspuiten elkaar een minuut lang kruisen. De korte ceremonie was zonder publiek. Daarnaast hingen de vlaggen bij alle brandweerposten zaterdag halfstok.

Elkaar ontmoeten

Helaas was het belangrijkste onderdeel van de jaarlijkse brandweerherdenking – elkaar ontmoeten – nu niet mogelijk. Herdenken van de omgekomen collega’s is voor de brandweer belangrijk. Het omkomen tijdens uitoefening van het vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep risicovol is. De jaarlijkse herdenking biedt de mogelijkheid het verlies samen te delen en te verwerken.

Op de foto: 
Brandweermannen en -vrouwen van de post Middenbeemster/Zuidoostbeemster herdenken op zaterdag 20 juni omgekomen collega’s met het ereteken: een kruis van waterstralen (foto: Haico Kats Fotografie).

Brandweerherdenking 2020

Delen