Koninklijke Onderscheiding voor Bert van den Heerik

  • Zaandam
  • 15 oktober 2019


Locoburgemeester Gerard Slegers mocht zaterdag 12 oktober een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan de heer Egbert van den Heerik. De heer Van den Heerik werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving. De onderscheiding werd uitgereikt in restaurant D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans.

De heer Van den Heerik (62 jaar) is in 1978 begonnen bij de vrijwillige brandweer in zijn geboorteplaats Oud-Alblas. Na zijn verhuizing naar Assendelft in 1986 is hij daar ook bij de brandweer gegaan. Hij heeft diverse functies bekleedt zoals manschap, bevelvoerder, chauffeur, kazernecommandant en (interim) postcoördinator bij verschillende posten binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Vanaf 2001 is hij ook werkzaam als medewerker Brandveilig Leven en Advies B bij de Veiligheidsregio.

De heer Van den Heerik is daarnaast bijna twintig jaar actief binnen het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) geweest. Het ABWC organiseert vaardigheidstoetsen (voorheen brandweerwedstrijden) door heel Noord-Holland. In zijn rol als provinciaal coördinator was hij de drijvende kracht achter de vaardigheidstoetsen in de provincie en had zodoende direct invloed op de geoefendheid van brandweermensen. De heer Van den Heerik heeft ook veel voor de landelijke ontwikkeling van de toetsen betekend. Van het vernieuwen van de beoordelingscriteria tot het ontwikkelen van een ensceneringshandleiding, hij heeft overal zijn steentje aan bijgedragen.

In de Zaanstreek is de heer van den Heerik al jarenlang het gezicht van “Brandpreventie”. Dit houdt in dat hij de contactpersoon namens de brandweer is bij grote evenementen zoals de Dam tot Damloop, vrijmarkten en de landelijke sinterklaasintocht van 2018. Hij is bijzonder betrokken bij de wijze waarop brandveiligheid tijdens deze grootschalige evenementen vorm wordt gegeven. Hij verzorgt niet alleen een schriftelijk advies, maar is ook daadwerkelijk aanwezig bij de evenementen. Rondom de Luilakfeesten is hij altijd in de vroege uurtjes actief. Dan trekt hij er met medewerkers van de gemeente op uit om de brandveiligheid van brandstapels te reguleren. De heer van den Heerik stopt als wedstrijdleider maar blijft actief als medewerker brandveilig leven en advisering bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Bron: Gemeente Zaanstad

Foto: Bart Homburg

Delen