Brandweerpost Purmerend maakt ereteken voor omgekomen collega’s

  • Purmerend
  • 12 juni 2018

Op zaterdag 16 juni om 13:00 uur maakt brandweerpost Purmerend het ereteken voor omgekomen brandweermensen in Nederland. Aanleiding hiervoor is de jaarlijkse herdenking bij het nationaal brandweermonument in Arnhem.

Samen staan we stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. Op brandweerposten waar overdag beroepsbezetting aanwezig is, hangt de vlag halfstok. Het ereteken wordt in heel Nederland gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar 1 minuut lang kruisen. In onze regio is elk jaar een andere post verantwoordelijk voor het maken van het ereteken. Dit jaar is dat de brandweerpost Purmerend.

Zaanse Bond Rally
Ook tijdens de Zaanse Bond Rally maken we zaterdag het ereteken. Dit doen wij op post Prins Bernhardplein. Uiteraard is iedereen welkom bij deze herdenking.

Herdenken is belangrijk
Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van het vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman/ -vrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-) brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. 

Nationaal brandweermonument
Naast een plek om te herdenken staan we stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Het nationale monument in Arnhem is er voor alle brandweermensen van Nederland. Het is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of post zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's. 

Social media

Iedere derde zaterdag in juni staan we stil bij onze brandweercollega's die omkwamen tijdens de uitoefening van het vak. Wil jij hen ook herdenken? Vervang dan op die zaterdag je profielfoto door het zwarte brandweerlogo. #Brandweerherdenking

ZWARTE-LOGO_vrijstaand_klein.png

Brandweermonument

Bij het brandweermonument delen we de pijn uit het verleden en laten we de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s weerklinken.

Brandweermonument-Herdenking-2015.jpg

Delen