Uitbreiding pilot met Snel Interventievoertuig Brandweer Zaanstreek-Waterland

  • Zaandam
  • 01 mei 2017

Brandweer Zaanstreek-Waterland werkt aan een doelmatige en efficiënte brandweerzorg op maat voor burgers in Zaanstreek-Waterland. In het kader hiervan is in 2015 een pilot gestart met het Snel Interventievoertuig (SI2); een uitrukvoertuig met 2 bemanningsleden, op de brandweerposten Purmerend en Volendam. Vanaf 9 mei breiden we deze pilot uit naar Zaandam op de post Prins Bernhardplein. De SI2 rukt vanaf hier uit binnen de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, op werkdagen (van 07.30 tot 17.00 uur).

Achtergronden SI2
De bemanning van de SI2 bestaat uit een chauffeur en een bevelvoerder. De SI2 rukt zelfstandig uit naar kleinere incidenten zoals een voertuigbrand, een liftopsluiting of een buitenbrand. Bij grotere incidenten zoals brand in een bedrijf of woning werkt de SI2 altijd samen met een tankautospuit.

Uitrukken op maat
Op verschillende plekken in Nederland doet de brandweer ervaring op met ‘Uitrukken op maat’ (uitrukken met 2, 4 of 6 personen op een brandweerwagen). In onze regio hebben we inmiddels ruim 2 jaar ervaring met het uitrukken met 2 personen.
Naast het uitrukken met de SI2 kennen wij ook de tankautospuit met een wisselende bezetting (De TSflex). Afhankelijk van het soort incident en het aantal beschikbare mensen wordt uitgerukt met een bezetting tussen de 4 en 6 personen. De pilot met de SI2 maakt deel uit van de implementatie van het Regionaal Dekkingsplan.

Delen