Instructiefilm Brandweer Zaanstreek-Waterland afhijsen patient

  • Zaandam
  • 10 mei 2017

Vanaf 19 december 2016 is de procedure afhijsen patiënt gewijzigd voor de regio’s Amsterdam – Amstelland en Zaanstreek – Waterland. Aanleiding hiervoor waren arbotechnische aanpassingen van de brancards voor het ambulancepersoneel. Het is een werkwijze die door de Ambulance Amsterdam en de brandweer in beide regio’s samen wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld als een patiënt vanaf hoogte uit een woning moet worden gehaald om naar het ziekenhuis te vervoeren.

Afhijsen in Zaanstreek-Waterland
Voor de nieuwe afhijsprocedure zijn de drie redvoertuigen van onze regio uitgerust met de nieuwe titanium redbrancards. Daarnaast is er een gezamenlijke werkwijze afgesproken voor brandweer en ambulancedienst. Die heeft ook effect op de te alarmeren voertuigen. In de regio Zaanstreek-Waterland rijdt vanaf 19 december jl. standaard de tankautospuit of SI2 mee voor het afhijsen van een patiënt. In de praktijk blijkt dat bij de nieuwe aanpak er meer handelingen worden gevraagd van het brandweerpersoneel. Een zelfstandig uitgerukt redvoertuig redt dit niet meer alleen.

Vakbekwaamheid
De afdeling vakbekwaamheid heeft rond de afgelopen jaarwisseling in een korte periode de instructie verzorgd voor het redvoertuig personeel. Aanvullend hebben de Ambulance Amsterdam en Brandweer Zaanstreek-Waterland ook een instructiefilm ontwikkeld voor het personeel. Deze instructiefilm is per vandaag hier online te vinden.

Delen