Brandweer oefent in verfmolen De Kat in Zaandam

  • Zaandam
  • 01 februari 2017

De brandweerpost Zaandijk oefende maandag 30 januari in molen De Kat in Zaandam. Het scenario van de oefening was kleine brand. Er werd dus geoefend met één tankautospuit. Aan hen de taak om een beginnende brand in de molen te bestrijden en vermiste personen op te sporen en te redden. Na ongeveer anderhalf uur oefenen werd het sein brandmeester gegeven. Afsluitend werd de inzet in de molen nabesproken in het bijzijn van molenaar Piet Kempenaar. Voor hem was het bijzonder leerzaam om mee te maken hoe de brandweer in zo’n situatie omgaat met de molen en eventuele slachtoffers.

‘Oefenen in Molens’
De oefening bij De Kat was de laatste in een reeks van brandweeroefeningen in molens. In totaal werd er sinds augustus 2016 tien keer geoefend in zes verschillende molens in de Zaanstreek. Zo waren er al eerder oefeningen in de oliemolen De Bonte Hen, oliemolen De Zoeker, houtzaagmolen Het Jonge Schaap in Zaandam, meelmolen De Bleeke Dood in Zaandijk en papiermolen De Schoolmeester in Westzaan.

Hilda Raasing, Directeur Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland: “Het doel van deze oefeningen is dat we als brandweer voldoende bekend zijn en blijven met dergelijke historische objecten. Molens hebben een complexere constructie. Ze bevatten bijvoorbeeld draaiende delen en veelal steile en smalle trappen. Het bestrijden van een beginnende brand in een molen is daarmee anders dan een brand in een eengezinswoning. Het is dan ook belangrijk dat we dit oefenen. Het blijft overigens niet alleen bij oefenen. Als brandweer geven we ook adviezen om de brandveiligheid in de molens te vergroten. Ook in dit geval geldt immers dat voorkomen beter is dan genezen.”

Jan ter Wisscha, PR en Marketing Vereniging de Zaansche molen over de oefeningen: “Mocht er brand ontstaan, dan is het van belang dat in ieder geval de houten constructie behouden blijft, zodat de molen uiteindelijk weer opgebouwd kan worden.”

Vereniging De Zaansche Molen
De brandweeroefeningen zijn georganiseerd door Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland in samenwerking met Vereniging De Zaansche Molen. Deze vrijwilligersorganisatie zet zich in voor behoud van dertien industriemolens in de Zaanstreek. Veiligheid op de molen is erg belangrijk. Er komen jaarlijks veel toeristen naar de molen en alles moet soepel verlopen. Afgezien van de drukte heeft de vereniging te maken met monumenten. Het is belangrijk dat deze behouden blijven zodat ze doorgegeven kunnen worden aan de nieuwe generatie.

Vervolg
Nu de oefeningen voorbij zijn vindt er een evaluatie plaats. Hierbij wordt gekeken hoe de oefeningen gecontinueerd kunnen worden en deel uit kunnen gaan maken van de oefenplanning.

Delen