Hoe ontdek je brand?


Je ogen zien natuurlijk de vlammen en de dikke zwarte rook. Je oren horen hoe het vuur knettert en je neus wordt geprikkeld door de stinkende geur van de verbrandde stoffen. Je voelt de warmte van het vuur. Je zintuigen helpen jou dus om het vuur te ontdekken.

Maar als je slaapt? Dan zijn je ogen dicht en kun je niets meer zien. Ook je neus is dan in diepe rust. Door de warmte droom je misschien dat je door de woestijn loopt, maar niet direct dat de vlammen om je heen krullen. Maar als er lawaai is, dan kun je dat waarschijnlijk wel horen.

Daarom hebben ze rookmelders uitgevonden. Als jij slaapt, blijft de rookmelder wakker. De melder 'kijkt' de hele tijd rond en als hij rook 'ziet', begint de melder heel hard te piepen. Zeker weten dat jij en de rest van je huisgenoten wakker worden. En dat is heel goed, want dan kunnen jullie je op tijd in veiligheid brengen.


De beste plek voor een rookmelder.

Plaats de rookmelders in ieder geval in de vluchtroute vanuit je slaapkamer. Wanneer hier rook wordt ontdekt wordt je door de melder direct gewaarschuwd en kun je op tijd vluchten. Natuurlijk is het nog beter om meer rook/-brandmelders in je huis op te hangen.

Wist je dat je rookmelders ook met elkaar kunt koppelen? Wanneer in huis één van de melders door de rook wordt geactiveerd, gaan alle melders in alarm. Zo wordt je altijd, waar je ook bent in huis, op tijd gealarmeerd.

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

Er zijn speciale rookmelders te koop voor doven en slechthorenden. 

TIP TIP

Plaats de rookmelder niet

  • in de keuken of de badkamer
  • in de garage
  • bij een ventilator of ventilatieopening
  • boven de verwarming
  • op tochtige plekken

Testen en schoonmaken.
Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo'n tien jaar mee. Een batterij heeft een beperkte levensduur. Test daarom regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een hard piepsignaal. Dat klinkt anders dan het rookalarm.

Door stof kan de melder 'ongewenst' in alarm gaan. Met een stofzuiger hou je de rookmelder goed schoon. Zo kan die goed blijven "rondkijken".

Hoe werkt een rookmelder?
Er zijn verschillende soorten brandmelders. De meest bekende melder is de rookmelder. Die reageert op het moment dat de melder ziet dat er in de lucht roetdeeltjes zitten.

rookmelder_schoonmaken.jpg

Hittemelder

Naast de rookmelder bestaan er ook hittemelders. Deze reageren zodra de temperatuur te hoog wordt. Hittemelders worden meestal in de keuken opgehangen. Ze reageren niet op gebakken spekjes of pannenkoeken.
Wij gebruiken cookies