Hoe voorkom je brand?

Kijk eens in de spiegel......daar zie je iemand die er voor kan zorgen dat er niet zo gauw brand ontstaat. Jijzelf dus! De meeste branden worden namelijk veroorzaakt doordat je even niet oplet, onvoorzichtig bezig bent of omdat je niet in de gaten hebt dat iets gevaarlijk is.

Wees altijd voorzichtig met vuur. Het is interessant, maar zeker geen speelgoed! Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen. Kijk maar bij onderstaande tips.

brandoorzaak_nr_1.2.jpg

 

Veilig omgaan met apparaten
Veel apparaten thuis werken op elektriciteit. Denk maar aan de computer, de televisie, de magnetron en de wasdroger. Erg handig, maar je moet wel goed met deze apparaten omgaan. Anders kunnen ze brand veroorzaken.

Lees vóór gebruik dus altijd de gebruiksaanwijzing. Tip: Wanneer je elektrische apparaten niet gebruikt, haal dan de stekker eruit!

Brandweer_app_pc-uit.jpg

Elektrische apparaten

Ga veilig om met elektrische apparaten

  • Laad elektrische apparaten overdag op, ook je smartphone
  • Zet de computer en tv altijd helemaal uit
  • Verwarm alleen eten en drinken in de magnetron
  • Stopcontacten kunnen ook gevaarlijk zijn
voorzichtigmetapparaten.jpg

 

Veilig klusjes doen
Help je af en toe met klussen? Of klus je zelf wel eens? Zorg dan wel dat je het veilig doet. Denk na bij alles wat je doet. Gebruik apparaten alleen waarvoor ze zijn bedoeld en vraag je ouders of verzorgers of ze willen laten zien hoe je er goed mee omgaat.

Brandweer_klussen_omslag.jpg

 

Veilig koken
Veel branden ontstaan in de keuken. Wanneer  het eten droogkookt (zo lang heeft gekookt, dat alle vocht eruit is) of het vet in de pan te heet wordt, kan zomaar brand ontstaan. Als je even niet oplet of wordt afgeleid heb je gauw de vlam in de pan. Blijf dus altijd in de buurt van het kooktoestel!

Wat moet je doen bij 'vlam in de pan'?

  • Schuif een deksel op de pan
  • Zet meteen het fornuis en de afzuigkap uit
  • Laat de pan staan totdat die helemaal is afgekoeld

Zorg voor een schone afzuigkap

In de afzuigkap zit een vetfilter. Je moet dit filter minimaal een keer in de drie maanden schoonmaken. Anders kan bij vlam in de pan of een steekvlam de hele afzuigkap in brand vliegen.

 

Veilig versieren
Als het feest is, bijvoorbeeld Kerstmis, Divali of Chanoeka, wil je misschien je eigen kamer versieren. Maar pas op het brandgevaar dat versiering met zich meebrengt: slingers, repen stof en vlaggetjes bepalen hoe snel een brand om zich heen grijpt. Hang ze dus nooit in de buurt van apparatuur die warmer wordt dan handwarm. Dat betekent dat je je hand op die apparatuur moet kunnen leggen zonder dat je denkt: “Au, heet”.

Delen