Hoe ontdek je brand?

Je ogen zien natuurlijk de vlammen en de dikke zwarte rook. Je oren horen hoe het vuur knettert en je neus wordt geprikkeld door de stinkende geur van de verbrandde stoffen. Je voelt de warmte van het vuur. Je zintuigen helpen jou dus om het vuur te ontdekken.


Maar als je slaapt? Dan zijn je ogen dicht en kun je niets meer zien. Ook je neus is dan in diepe rust. Door de warmte droom je misschien dat je door de woestijn loopt, maar niet direct dat de vlammen om je heen krullen. Maar als er lawaai is, dan kun je dat waarschijnlijk wel horen.

Daarom hebben ze rookmelders uitgevonden. Als jij slaapt, blijft de rookmelder wakker. De melder 'kijkt' de hele tijd rond en als hij rook 'ziet', begint de melder heel hard te piepen. Zeker weten dat jij en de rest van je huisgenoten wakker worden. En dat is heel goed, want dan kunnen jullie je op tijd in veiligheid brengen.

 

De beste plek voor een rookmelder.
Plaats de rookmelders in ieder geval in de vluchtroute vanuit je slaapkamer. Wanneer hier rook wordt ontdekt wordt je door de melder direct gewaarschuwd en kun je op tijd vluchten. Natuurlijk is het nog beter om meer rook/-brandmelders in je huis op te hangen.

Wist je dat je rookmelders ook met elkaar kunt koppelen? Wanneer in huis één van de melders door de rook wordt geactiveerd, gaan alle melders in alarm. Zo wordt je altijd, waar je ook bent in huis, op tijd gealarmeerd.

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
  • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, ...) 
TIP TIP

Plaats de rookmelder niet

  • bij een ventilator of ventilatieopening
  • boven de verwarming
  • op tochtige plekken

Plaats in de keuken of de badkamer geen optische melder, maar een thermische melder. Die gaat af bij temperatuursverhoging en niet bij rook.

Testen en schoonmaken.
Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo'n tien jaar mee. Een batterij heeft een beperkte levensduur. Test daarom regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een hard piepsignaal. Dat klinkt anders dan het rookalarm.

Door stof kan de melder 'ongewenst' in alarm gaan. Met een stofzuiger hou je de rookmelder goed schoon. Zo kan die goed blijven "rondkijken".

Hoe werkt een rookmelder?
Er zijn verschillende soorten brandmelders. De meest bekende melder is de rookmelder. Die reageert op het moment dat de melder ziet dat er in de lucht roetdeeltjes zitten.

rookmelder_schoonmaken.jpg

Delen