Een brandveilig thuis, daar zorg jij toch ook voor!

Weet jij waar de meeste brand in huis ontstaat? VRU Brandweer heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar woningbranden in de provincie Utrecht. In dat jaar is de brandweer 410 keer gealarmeerd voor een woningbrand. De resultaten en tips om woningbrand te voorkomen lees je hier.

Top 3 brandoorzaken en hoe brand te voorkomen Brand kan ontstaan door brandonveilig gedrag, meestal tijdens het stoken, koken en met elektrische apparaten. VRU Brandweer wijst mensen op brandgevaarlijke situaties om hen bewust te maken van brandveiligheid en zo te voorkomen dat er brand ontstaat.

 

Top 3 brandoorzaken

Stoken

Brand komt vaak voor als gevolg van stoken.
Gebruik schoon en droog loofhout dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen en controleren door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).
stoken

Koken

Vaak ontstaat brand tijdens het koken, voornamelijk in de pan of op het fornuis.
Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet je de pan op het vuur niet. Daarnaast adviseren we om het fornuis vrij te houden van brandbare spullen
koken

Elektrisch apparaat

Elektrische apparaten zijn een belangrijke veroorzaker van brand voornamelijk in de wasmachine en wasdroger.
Reinig daarom na gebruik de filters en haal apparaten eens per jaar van hun plaats om de ruimte stofvrij te maken. Sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact, zonder verlengsnoer.
apparaten

Wat als er toch brand is?

De brandweer is altijd te laat, er is dan namelijk al brand. Probeer daarom zo goed mogelijk brand te voorkomen en weet hoe te handelen als er toch brand uitbreekt.

Blus vlam-in-de-pan nooit met water, maar gebruik een passende deksel. Blus brand in de schoorsteen niet met water, maar sluit de klep en gebruik zand om het vuur te doven. Staat een elektrisch apparaat in brand, trek dan zo snel mogelijk de stekker eruit. Een beginnende brand kan je zelf blussen met kleine blusmiddelen. Als de brand groter wordt dan het formaat van een voetbal, vlucht dan. Sluit alle deuren achter je, breng jezelf en anderen naar een veilige plek en bel 1-1-2.

In Utrecht: WhatsApp je vragen over brandveiligheid!

Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp je vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van onze brandveiligheidsexperts. Je kunt ons bellen via 088 878 1000 of e-mailen via voorlichting@vru.nl.

Wij vinden goede voorlichting en bewustwording van groot belang. Want de brandweer kan het niet alleen, brandveiligheid is ieders verantwoordelijkheid.

  • Joost Polak, preventiemedewerker Joost Polak, preventiemedewerker

Blijf uit de rook

In 93% van de gevallen komt de brand niet verder dan waar die is ontstaan. De rook kan natuurlijk wel voor veel schade zorgen. De meeste slachtoffers bij brand vallen zelfs door de rook. Sluit ’s nachts je deuren zodat rook zich bij brand niet kan verspreiden. Alle rook is giftig! Lees er alles over en ... blijf uit de rook!

Delen