Een brandveilig thuis, daar zorg jij toch ook voor!

Wist je dat er in de Provincie Utrecht jaarlijks ruim 400 woningbranden zijn waarbij de brandweer ter plaatse moet komen? Dit betekent dat alleen al in onze provincie iedere dag één of meer huishoudens getroffen worden. Vaak is dit gelukkig met alleen materiële schade, maar ook dan is de impact groot. Gelukkig kan je zelf al heel veel doen om de veiligheid bij jou thuis te vergoten. Pas onze tips vandaag nog toe om brand bij jou thuis te voorkomen!

Top 3 brandoorzaken

Stoken

Brand komt vaak voor als gevolg van stoken. Brand herken je aan een loeiend en bulderend geluid vanuit het schoorsteenkanaal. Voorkom schoorsteenbrand met deze 3 tips:

 1. Gebruik schoon en droog loofhout dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd.
 2. Laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen en controleren door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).
 3. Stook volgens de Zwitserse methode.
  stoken

Koken

Vaak ontstaat brand tijdens het koken, voornamelijk in de pan of op het fornuis.
Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. We hebben 3 tips om keukenbrand te voorkomen:

 1. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet je de pan op het vuur niet.
 2. Houd het fornuis vrij te houden van brandbare spullen.
 3. Vlam-in-de-pan? Blus nooit met water, maar schuif een passende deksel over de pan!
  koken

Elektrisch apparaat

Elektrische apparaten (je wasdroger, maar ook je laptop, telefoon en elektrische fiets) zijn een belangrijke veroorzaker van brand. Brand voorkom je zo:

 1. Reinig na gebruik de filters van je droger. Houd de ruimte rond je apparaten stofvrij.
 2. Laad de accu's van je telefoon, laptop en fiets altijd op met de originele lader. 
 3. Apparaten worden warm tijdens het opladen. Leg ze dus nooit op de bank of het bed. 
  apparaten

Wat als er toch brand is?

De brandweer is altijd te laat, er is dan namelijk al brand. Probeer daarom zo goed mogelijk brand te voorkomen en weet hoe te handelen als er toch brand uitbreekt.

 1. Blus vlam-in-de-pan nooit met water, maar gebruik een passende deksel.
 2. Blus brand in de schoorsteen niet met water, maar sluit de klep en gebruik zand om het vuur te doven.
 3. Staat een elektrisch apparaat in brand, trek dan zo snel mogelijk de stekker eruit.
 4. Een beginnende brand kan je zelf blussen met kleine blusmiddelen. Als de brand groter wordt dan het formaat van een voetbal, vlucht dan. Sluit alle deuren achter je, breng jezelf en anderen naar een veilige plek en bel 1-1-2.

Alsof je in een slechte film bent beland

Een brand in je eigen huis, het kan je zomaar overkomen, weet Masha van Laar sinds kort. “Het leek een slechte film waarin ik terecht was gekomen. En de geur van verbrande spullen zal ik mijn leven lang niet meer vergeten.”

Overbelasting

Overbelast

Zorg ervoor dat je niet teveel apparaten op je stekkerdozen aansluit. Overbelasting is een belangrijke brandoorzaak. Sluit bij voorkeur ook niet meerdere stekkerdozen op elkaar aan.

WhatsApp je vragen over brandveiligheid!

Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp je vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van onze brandveiligheidsexperts. Je kunt ons bellen via 088 878 1000 of e-mailen via voorlichting@vru.nl.

Delen