Vrijwillige brandweer

Het repressieve werk van de brandweer wordt voor het grootste deel gedaan door gedreven vrijwilligers, naast hun dagelijkse baan. Een parttime-job in feite, waar het naast paraatheid en hulpvaardigheid aankomt op groepsbinding en teamspirit. Spreekt dit je aan? Meerdere posten zoeken naar vrijwilligers. Woon je in de buurt van een andere post? Dan kun je een open sollicitatie sturen.

Belangrijk werk

Werken bij de brandweer is meer dan paraat staan en hulp verlenen. De intensieve samenwerking met brandweercollega's levert een grote groep vrienden op, die voor je door het vuur willen gaan. En het geeft voldoening dat je met je optreden menselijk leed kan helpen beperken en soms letterlijk een leven kan redden. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan een veiligere samenleving.

dsc_6925_full.jpg

Vrijwilliger worden

Om brandweervrijwilliger te worden moet je aan een aantal eisen voldoen. Het is belangrijk dat je na alarmering binnen enkele minuten op de brandweerpost aanwezig kunt zijn. Snelheid is immers de kracht van de brandweer. Iedere seconde telt, op ieder moment van de dag. Je bent dan ook bereid om op onverwachte momenten, als de pieper gaat, direct je werk of andere bezigheden te laten voor wat ze zijn en naar de post te gaan.

Eisen

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je hebt een goede lichamelijke conditie.
  • Je hebt een opleiding gevolg op tenminste VMBO.
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.
  • Je kunt in verband met de wettelijke aanrijtijden binnen enkele minuten op de post waarvoor je je wilt aanmelden zijn.

Opleidingen

Als er vacatures zijn, vindt er na sollicitatie een selectieprogramma plaats, waarin we kijken of je geschikt bent om als brandweerman/ -vrouw te werken. Voldoe je aan de aanstellingseisen, dan bieden we je een grondige opleiding om je klaar te stomen voor uw taken. Voordat je daadwerkelijk op de brandweerwagen kan uitrukken naar een incident, ben je behoorlijk wat tijd kwijt aan opleiding en training. Het is een pittige opleiding, en niet zonder reden. Je moet hiervoor minimaal 18 jaar zijn. Klik hier om de informatiebrochure te lezen over deze opleiding tot Manschap A.

Vergoeding

Vrijwilligers krijgen een vergoeding voor hun oefen-, opleiding- en uitrukuren, en worden daarom ook vaak parttimers genoemd. De vergoeding verschilt per functie.

Belasting

Vooral in de eerste jaren betekent het vrijwilligerschap een behoorlijke belasting per week, omdat je allerlei opleidingen volgt. Vrijwilligheid betekent geen vrijblijvendheid. Brandweerwerk is teamwerk en je collega's in de ploeg rekenen op je. 

 

Werkgever moet toestemming geven

Het spreekt voor zich dat ook je werkgever bereid moet zijn om je bij een alarmering te laten uitrukken. Ook als je alleen 's avonds en 's nachts beschikbaar bent, is het van belang dat je werkgever instemt met je werk als brandweerman/ -vrouw. Het kan namelijk zijn dat je na een lange nachtelijke uitruk de volgende dag niet optimaal inzetbaar bent. We kunnen je helpen bij het overleg bij je werkgever, die ook voordeel kan hebben bij een werknemer die brandweervrijwilliger is.

Solliciteren

Veiligheidsregio Utrecht werft mensen met de beste capaciteiten voor een functie en laat zich niet leiden door culturele achtergrond, fysieke kenmerken, genderidentiteit, geloofsovertuiging, geaardheid of leeftijd. Veiligheidsregio Utrecht is op zoek naar mensen met talent. Wil je solliciteren? Je vindt de vacatures in onze regio op de website van Veiligheidsregio Utrecht.

Delen